Ubijen vjeroucitelj i troje djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo desetak dana gotovo na istom mjestu ponovio se brutalni napad na nedužne gradane u Toulouseu. Naime, u ponedjeljak ujutro muškarac na crnom skuteru zapucao je ispred židovske škole u Toulouseu na jugozapadu Francuske i ubio tri osobe, od kojih dvoje djece.

Pet osoba je ozlijedeno u tom napadu koji se dogodio dok su ucenici dolazili na nastavu u školu Ozar Hatorah. Na istom su podrucju prošli tjedan ubijena tri vojnika u dvjema odvojenim pucnjavama. Ubio ih je muškarac koji je kasnije pobjegao na skuteru.

Muškarac ubijen ispred škole bio je profesor religije Jonathan Sandler podrijetlom iz Jeruzalema koji ima francusko i izraelsko državljanstvo, rekao je jedan njegov rodak. Otišao je iz Jeruzalema na dvije godine kako bi predavao židovske predmete u Toulouseu, rekao je izvor.

Ubijeni su tridesetogodišnji profesor religije, njegova djeca u dobi od tri i šest godina i još jedno desetogodišnje dijete, dok je jedna osoba teško ozlijedena.

Izrael je objavio da je užasnut napadom i izrazio nadu da ce francuske vlasti razjasniti sve okolnosti tog dogadaja. Predizborna predsjednicka kampanja u Francuskoj prakticki je prekinuta zbog pucnjave pred židovskom školom u Toulouseu, jer su oba glavna predsjednicka kandidata - Nicolas Sarkozy i Francois Hollande - prekinula sve aktivnosti kako bi odmah došli na mjesto napada.

I ministar unutarnjih poslova Claude Gueant prekinuo je posjet sjeveroistocnoj Francuskoj i uputio se u Toulouse, a francuski mediji su izvijestili da su pojacane mjere sigurnosti u svim židovskim školama u zemlji.

Pedesetak istražitelja vec radi na slucaju ubojstva vojnika. Policija je priopcila da je isto oružje korišteno u dva odvojena napada u kojima su ubijeni vojnici. Televizijska postaja BFM TV javila je da je oružje korišteno u napadu na židovsku školu istog kalibra kao ono kojim su ubijeni vojnici.

U Francuskoj živi izmedu 530.000 i 550.000 Židova, najviše u zapadnoj Europi, a u Toulouseu ih je izmedu 20.000 i 25.000. (Hina /G. J.)


Podijeli: Facebook Twiter