Ubijen otmicar turskog broda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turske snage sigurnosti ubile su u subotu ujutro otmicara, vjeruje se kurdskog militanta, u akciji spašavanja 20 putnika koje je 12 sati držao kao taoce na brodu u sjeverozapadnoj Turskoj.

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu izjavio je novinarima da je ubrzo nakon pocetka akcije napadac ubijen. "Bilo je jasno da je napadac clan teroristicke skupine", rekao je.

Napadac u dobi izmedu 28 i 30 godina nosio je uredaj za aktiviranje eksploziva koji pirotehnicari analiziraju. Ranije su mediji izvještavali da su brod otela petorica kurdskih militanata naoružanih eksplozivom.

U petak navecer turski komandosi su sa plovila obalne straže motrili na brod u Mramornom moru koji je ostao s malo goriva i usidrio se zapadno od Istanbula. Plovio je na kratkoj liniji izmedu gradova Izmita i Karamursela. Prijatelji i rodbina otetih putnika cekali su vijesti u te dvije luke.

Ministar prometa Binali Yildirim je u Ankari kazao da otmicar nije imao nikakve konkretne zahtjeve te da je samo tražio gorivo, hranu i pice.

Yildirim je rekao da imaju informacije da je za otmicu odgovorna Radnicka stranka Kurdistana (PKK) koja se bori za kurdsku autonomiju na jugoistoku zemlje. PKK se za sada nije oglasio.

Otmica bi predstavljala promjenu taktike za PKK koji cesto napada turske snage sigurnosti, uglavnom na kurdskom jugoistoku. Kurdski ljevicari i islamski militanti aktivni su u Turskoj, a od 1984. kada je PKK uzeo oružje u ruke ubijeno je više od 40.000 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter