Ubijen još jedan francuski vojnik u Maliju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska je u nedjelju objavila smrt svojeg petog vojnika od početka oružane intervencije u Maliju, u trenutku kad se u Nouakchottu održava međunarodni sastanak o sigurnosti u sahelo-saharskom pojasu koji uključuje ratom zahvaćen Mali. 

Peti francuski vojnik poginuo je u sukobu na sjeveru Malija, priopćio je francuski predsjednik Francois Hollande. Još tri francuska vojnika ranjena su u eksploziji vozila "od neprijateljske naprave", od kojih dva prilično ozbiljno u operaciji južno od Tessalita, blizu alžirske granice, istaknuo je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian. 

Predsjednik Hollande emotivno je pozdravio "odlučnost i hrabrost francuskih snaga u Maliju u zaključnoj, najosjetljivijoj fazi njihove misije", izražavajući "veliku tugu" nakon smrti pješačkog dočasnika Alexandrea Van Doorena. Predsjednik je uputio "njegovoj obitelji i bližnjima najiskreniju sućut i štovanje cijele nacije". 

Približno 4000 francuskih vojnika trenutno je raspoređeno u Maliju gdje ih žestoki sukobi suprotstavljaju naoružanim islamistima na sjeveroistoku zemlje, blizu alžirske granice.  Francuski predsjednik najavio je 6. ožujka smanjenje broja francuskih vojnika raspoređenih u Maliju počevši od travnja. 

U tom je kontekstu otvoren međunarodni sastanak o sigurnosti u sahelo-saharskom pojasu između predstavnika zemalja susjeda ratom zahvaćenog Malija, Afričke unije, EU-a i UN-a na ministarskoj razini u Nouakchottu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter