Ubijen glavni organizator masakra u Parizu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Abdelhamid Abaaoud, za kojeg se vjeruje da je glavni planer krvavih napada u Parizu je mrtav, javlja Washington Post.

No pariški tužitelj za Reuters je rekao da među uhićenima u raciji nije Abdelhamid Abaoud, "mozak" terorističkih napada, te zasad još nema službene potvrde je li doista ubijen.

Podsjetimo, više od 100 policajaca i vojnika okupiralo je zgradu tijekom sedmosatne operacije u kojoj je dvoje osumnjičenih terorista umrlo, a među njima i Abaaoud za kojeg se sumnja da je bio "mozak" terorističkih napad, rekao je za list anonimni izvor.

Potvrda o njegovoj smrti došla je nakon što su forenzičari ispitali mjesto eksplozije tražeći tragove DNA i druge dokaze. 

Smrt belgijskog ekstremista Abaouda zatvorila je tako jedno od međunarodnih tjeralica za osumnjičenima za krvoproliće u kojem je poginulo 129 ljudi, a ranjeno još 350 others. Sumnja se da je najmanje još jedan terorist iz te istrage još uvijek na slobodi.

Teroristi planirali napad na poslovnu četvrt Defense

Islamistički militanti, koje je policija natjerala na bijeg iz pariškog predgrađa, u pucnjavi u srijedu planirali su napad na parišku poslovnu četvrt Defense, tri različita izvora izjavila su za Reuters.

Jedan izvor blizak istrazi rekao je da je napad bio planiran za četvrtak u četvrti u kojoj sjedište imaju neke od najvećih francuskih tvrtka poput naftnog koncerna Total ili banke Societe Generale.

Nekoliko policijskih izvora reklo je da su mete bile trgovački centar Quatre Temps i glavni trg te četvrti visokih uredskih zgrada na zapadnom rubu Pariza.

"Policija je tragala za teroristima koji su pripremali novi napad na temelju informacija lokalnih i prekomorskih protuterorističkih agencija", rekao je jedan izvor. Potraga u predgrađu St. Denis organizirana je kako bi se uhvatilo naredbodavca napada u petak Abdelhamida Abaauda, belgijskog islamista marokanskog podrijetla, ali je policija umjesto njega pronašla terorističku ćeliju koja je pripremala napad na Defense.

 U policijskom napadu smrtno su stradale dvije osobe - žena samoubojica se raznijela, a militant je ubijen u pucnjavi. Sedam osoba je uhićeno.

Policijski izvori rekli su da je informaciju o planiranom napadu na Defense policija dobila od obavještajne službe Maroka, koja je u Pariz poslala i četiri svoja agenta.

Francuska policija tijekom noći pretresla je 118 kuća i stanova u sklopu pojačanih napora u borbi protiv terorizma, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Benard Cazeneuve u pisanoj izjavi.

To je treća noć zaredom u kojoj se obavljaju takvi pretresi u sklopu izvanrednog stanja proglašenog nakon prošlotjednih pariških napada. Cazeneuve je otkrio da je uhićeno 25 ljudi i zaplijenjeno 34 komada oružja.

U posljednje tri noći izvedeno je ukupno 414 pretresa, privedeno je 60 ljudi, a zaplijenjeno 75 lomada oružja. Tijekom operacija zaplijenjene su i određene količine droge. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter