Ubac zašticen i bez Guggenheima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojni stanovnici u obalnom pojasu opcine Raša nezadovoljni su velicinom gradevinskih parcela koje bi im trebale pripasti prema predloženom opcinskom prostornom planu uredenja. Nezadovoljstvo su iskazali na ponovljenoj javnoj raspravi o tom dokumentu.

Skup je vodio nacelnik Josip Knapic, a na pitanja gradana odgovarao je voditelj izrade plana Boris Petronijevic, uz pomoc koordinatorice plana Vesne Sagaj i suradnice u izradi Vilme Vareško. Prva javna rasprava o prijedlogu PPU-a održana je prije tri godine, od 16. listopada do 16. studenoga 2007. Na nju je stiglo 514 primjedbi, od cega je vecina usvojena djelomicno ili potpuno.

Rasprava se vodila, što je Petronijevic više puta naglasio, samo o promjenama koje su izazvane prihvacenim primjedbama jer tako nalaže zakon. To je mnoge gradane razocaralo jer se misli da rasprava nakon trogodišnje stanke krece ispocetka. Štoviše, moglo se cuti i strucno mišljenje da je zakonski bilo moguce pokrenuti je ispocetka.

Prema zakonu, gradevinska podrucja su smanjena, a uz more vrijede i dodatne restrikcije Zašticenog obalnog pojasa. Posljedica toga je nezadovoljstvo u Sv. Marini, Crnima, Ravnima, Skitaci, Brovinju i posebno Sv. Lovrecu, kojemu, tvrde mještani, s ovakvim planom predstoji izumiranje.

Petronijevicevo objašnjenje da «crta mora nekuda ici» docekano je s podsmjehom, tim više što je, tvrde nezadovoljnici, "facama udovoljeno na svim mjestima". Navodno ima tridesetak takvih slucajeva pogodovanja, a kao primjer spominjalo se selo Vlakovo. Prigovaralo se i odredbi da razmak izmedu gradevina mora biti najmanje cetiri metra, a ne tri kao u starom planu, što je bila odluka po izboru Opcine.

Sve primjedbe gradani mogu podnijeti pismeno. Nova javna rasprava o PPU-u zakazana je za 3. ožujka u Koromacnu.

Knapic održao presicu


"Ne služi nam na cast da posljednji u Hrvatskoj donosimo prostorni plan, ali izjava Marina Rocea da nam ga kroji Guggenheim je notorna laž", izjavio je nacelnik Josip Knapic na konferenciji za novinare u povodu izjave predsjednika istarskog HDZ-a objavljene u subotnjem Glasu Istre.

Roce tvrdi da PPU Raše kasni jer se cekalo na spomenutog investitora, koji na poluotoku Ubas, na ulazu u Raški zaljev, želi izgraditi muzej, golf igralište i pratece sadržaje. Knapic kategoricki tvrdi da ni jedan potencijalni ulagac nije utjecao na sastavljanje PPU-a, niti je njegovo donošenje usporeno zbog necijih interesa.

- Kamo srece da bi zaklada Guggenheim došla investirati u naš kraj! Ni jednom investitoru naša vrata nisu zatvorena, a pogotovo ce biti tako nakon donošenja plana. O projektu o kojem Roce govori znam samo da su predstavnici Guggenheima u pratnji župana razgledali zaljev te da su nakon toga bili na razgovoru kod premijerke, kaže Knapic.

Istice da u predloženom PPU-u Ubac ostaje zašticeno podrucje te da celnik istarskih HDZ-ovaca, ako želi pridonijeti kvalitetnoj razvoju opcine, to može uciniti putem njene Radne skupine u kojoj predstavlja HEP. Na naše pitanje hoce li se na Gori Glušici graditi vjetroelektrane, što bi bila devastacija ocuvanog krajolika, odgovorio je da je ta namjena ostala u prijedlogu plana, ali da ce biti uklonjena nakon izmjena i dopuna.

- Odmah nakon donošenja plana možemo ocekivati njegove korekcije, prvenstveno zato jer se preinake županijskog PPU-a vec spremaju, objasnio je nacelnik. Dodao je da ce popravak novog PPU-a biti prilika da se udovolji gradanima koji su nezadovoljni dodijeljenim gradevinskim zemljištem.

 


Podijeli: Facebook Twiter