UAE: Pomilovana Norvežanka silovana u Dubaiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladu Norvežanku Marte Dalelv, koja je u Dubaiju osuđena na 16 mjeseci zatvora nakon što je podnijela tužbu zbog silovanja, pomilovale su u ponedjeljak vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata i dopustile joj da se vrati kući.

Njezin poslodavac, kojemu se sudilo u istom postupku i koji je osuđen na 13 mjeseci zatvora zbog konzumiranja alkohola i spolnog odnosa uz pristanak, također je pomilovan, rekao je Norvežankin odvjetnik Mahmud Azab.

"Sretna sam. Ovo je sjajan završetak", rekla je Dalelv. Sud u Dubaiju osudio je u srijedu Marte Dalelv (24) na 16-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog nedolična ponašanja koje se ogledalo u izvanbračnom spolnom odnosu, krivokletstvu i konzumiranju alkohola. Optužila je svog poslodavca da ju je silovao na poslovnom putu u Emirate.

Norvežanka se žalila na presudu, a u međuvremenu se sklonila u jednu norvešku crkvu u Dubaiju, smještenu u prostorijama norveškog kulturnog centra Seamen, odakle je uputila poziv za financijsku pomoć jer je svu ušteđevinu potrošila na odvjetnika.

Glasnogovornica norveškog ministarstva vanjskih poslova Ragnhild Imerslund izjavila je za AFP da je Marte Dalelv pomilovao emir Dubaija, šeik Muhamed Ben Rašid al-Maktum, koji je ujedno i potpredsjednik i premijer UAE-a.

Norveško veleposlanstvu u Emiratima potvrdilo je preko veleposlanice Aase Bjerke da je djevojka dobila dopuštenje da napusti zemlju, ali i da se bilo kad može vratiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter