UABA Pule: Spomenički centar kandidirati pri EU-fondu

Livio Blašković (u sredini)
Livio Blašković (u sredini)

U prostorijama Doma antifašista održana je redovna izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule. Skupština je počela minutom šutnje za preminulu članicu i istaknutu antifašistkinju Maricu Vrbanac, a nakon odabira radnih komisija podnesena su izvješća o radu u prethodnom mandatu te iznesen prijedlog programskih osnova za razdoblje 2013. - 2016., kao i izabrano 29 članova Predsjedništva, koji će u predstojećem razdoblju odabrati najuže vodstvo.

Predsjednik UABA-e Livio Blašković istaknuo je da je intencija nastaviti s pojačanim aktivnostima te će se definirati kalendar obilježavanja važnih i povijesnih događaja. Također, EU-fondu koji tretira pitanja totalitarnih režima fašizma i nacizma prijavit će se na natječaj projekt za financijsku potporu u cilju izgradnje edukacijskog i spomeničkog centra o stradanjima Istrana, odnosno zločinima koje su nad njima počinile talijanske fašističke i njemačke nacističke oružane sile, te antifašističkom otporu i NOB-u od 1918. do 1945. godine.

Pokrenut će se i inicijativa za rješavanje popravaka, uređenja i opremanja za budući spomen-centar u zgradi Doma antifašista te nastaviti već započete aktivnosti.

Posebno se žele aktualizirati zahtjevi za Deklaracijom Sabora RH o antifašizmu, izjednačavanje boraca NOB-a i branitelja u Domovinskom ratu u socijalnim pravima, te će se zalagati za neodvojivost Titovog parka i Titove biste u njemu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter