UABA: Omasoviti članstvo, posebice mladima

Predsjednik UABA-a grada Pule Livio Blašković
Predsjednik UABA-a grada Pule Livio Blašković

Na redovnoj godišnjoj skupštini 6. mandatnog Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule utvrđen je prijedlog programa aktivnosti udruge za ovu godinu te prijedlozi izmjena i dopuna Statuta udruge prema novom Zakonu o udrugama. Predsjednik UABA-a grada Pule Livio Blašković u uvodnom je djelu skupštine pozvao sve članove da se minutom šutnje prisjete nedavno preminulog glavnog tajnika Udruge Zdravka Macure.

Okupljene su riječima podrške pozdravili potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Ardemio Zimolo i vijećnik Ivan Lasić. Prihvaćeni program aktivnosti udruge za ovu godinu predviđa daljnju zaštitu trajnih vrijednosti antifašističke tradicije, njegovanje i očuvanje povijesne istine i rezultata NOB-a protiv nacističkog okupatora. Među brojnim aktivnostima, navedeno je da je ove godine s posebnim naglaskom obilježena 70-ta obljetnica pobjede nad fašizmom, Dan oslobođenja i Dan Grada Pule. Nastavit će se, kažu, s aktivnostima na organizacijskom i kadrovskom jačanju podružnica i same Udruge, osobito na pridobivanju i uključivanju novih mlađih članova koji će osigurati opstojnost antifašizma i njegovati bogate antifašističke tradicije.

Tajnik Dragan Sokolović iznio je konkretne prijedloge o tome na koji bi se način moglo omasoviti članstvo, posebice mladima. Lani je s tim ciljem provedena anketa u svim istarskim srednjim školama, te je, nažalost, utvrđena vrlo niska razina znanja o značaju antifašizma.

- Radi se o učenicima u dobi od 16 i 17 godinama koji bi sukladno gradivu već trebali imati saznanja o događajima koji su obilježili 20. stoljeće. Odgovori su nas malo zaprepastili, posebice oni o nepoznavanju simbola antifašizma i važnih ličnosti. Očigledan je nedostatak edukacije u obiteljima, stoga nam je intencija po školama organizirati i provoditi razne edukativne programe. Također, organizirali bismo okrugle stolove, povezivali se sa srodnim organizacijama te pozivali zanimljive predavače kojima bi se nastojalo dovesti mlade članove, naveo je između ostalog Sokolović.

Nakon prihvaćanja svih odluka, članovi su pogledali film "Pula, svibanj 1945.: osvojena i oslobođena" koji je snimljen u produkciji i pod pokroviteljstvom umjetničke organizacije filmskih djelatnika Histria film Pula. Autori su Igor Jovanović i Igor Šaponja, a režiju potpisuje Igor Galo. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter