U Žužićima centar za poljoprivrednu meteorologiju

Noćno nebo iznad Žužići (P. RADOVAN)
Noćno nebo iznad Žužići (P. RADOVAN)

Prvi agrometeorološki centar koji će biti u mogućnosti mjeriti razne meteorološke parametre važne za poljoprivrednu meteorologiju postavit će se tijekom proljeća u Žužićima kraj Tinjana.

- Lokaciju smo odabrali jer je reprezentativna za veći dio središnje Istre. Nadmorska visina iznosi 306 metara, a položaj se ne nalazi u kotlini ili na izraženoj padini. Da smo primjerice odlučili projekt realizirati u Pazinu gdje klima ima izražena kotlinska obilježja lokacija ne bi bila reprezentativna u tolikoj mjeri za šire područje, kaže agronom Petar Radovan, jedan od osnivača portala za vremensku prognozu Istramet.

Na lokaciji gdje će se uspostaviti agrometeorološki centar već postoji nasad vinove loze, a na jesen se planira sadnja pedesetak maslina raznih sorti. Time će ekipa iz Istrameta dobiti svojevrsni eksperimentalni nasad uz pomoć kojeg će biti u mogućnosti razvijati prognozne modele za štetnike i biljne bolesti, što je i sljedeća faza u razvoju ovog projekta kojeg će voditi tim agronoma. Osim osnovnih meteoroloških parametara mjerit će temperaturu tla do dubine od jednog metra, temperaturu zraka na pet centimetara od tla, ali i ostale važne parametre kao što su vlaženje lista i slično. Do kraja godine očekuje se realizacija još dva do tri takva centra na lokacijama koje će također biti reprezentativne za ostale dijelove Istre. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter