U žute kontejnere dosad odloženo 5 tona tekstila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednom tjedno prazne se žuti kontejneri za odlaganje odjece, obuce i krpenih igracaka koji su sredinom ljeta postavljeni u Puli. No, s obzirom na njihovu pretrpanost, to ocito nije dovoljno. Naime, neke Puljani nakrcaju u svega dan-dva te osim što pružaju neuglednu sliku, postaju i nesvrsishodni.

Upit zašto se kontejneri ne prazne cešce uputili smo direktoru splitske tvrtke Iwona d.o.o. Nenadu Anicicu, na ciju su inicijativu, a u suradnji s Odsjekom za zaštitu okoliša Grada Pule, kontejneri postavljeni.

- U Puli smo kontejnere postavili prije mjesec i pol, a dva, najduže tri mjeseca potrebna su nam za utvrdivanje dinamike kojom ce se oni prazniti. Zasad je u Puli to jednom tjednom, no ukoliko se zaista pokaže da je to nedovoljno, kamioni ce iz Splita po odjecu dolaziti cešce, primjerice svakih pet dana.

Iako je intenzitet punjenja razlicit od grada do grada, ili opcine, moram primijetiti da se u Puli jako dobro pune. U pocetku smo postavili osam kontejnera, a sad ih je na podrucju grada 14 pa vjerujem da ce ih uskoro biti 20. Nama je važno da se oni nalaze na vidljivim mjestima, ne tik do onih za otpad iz domacinstva, da bi se izbjegle zabune, odnosno miješanje robe sa smecem, veli Anicic.

Iz gradskog Odsjeka za informiranje potvrduju da je odaziv Puljana zaista znatno veci od ocekivanog. Prvotno su planirana pražnjenja svaka dva tjedna, no praksa je pokazala da je potrebno to cešce ciniti te potrebu za vecim brojem kontejnera.



Planom razmještaja kontejnera nastojalo se obuhvatiti što vecu površinu grada, kao i postavljanje u zone s vecim brojem stanovnika. S obzirom na to da je dosad, prema dostavljenim podacima, prikupljeno oko pet tona tekstila, "i dalje ce se pratiti ucestalost punjenja, prikupljene kolicine, kao i potreba za postavljenjem dodatnih kontejnera radi daljnjeg unaprjedenja sustava selektivnog prikupljanja otpada".

Cini se da je postavljanje ovih kontejnera u više segmenata opravdano, uz spomenuto, oni su Gradu besplatni, znatno je smanjen odvoz spomenutog materijala na Kaštijun, a prikupljeno se uglavnom reciklira ili pak daruje u humanitarne svrhe. Iz Odsjeka još pojašnjavaju da su kontejneri na planiranim lokacijama postavljeni radi intenziviranja selektivnog prikupljanja otpada.

Naime, prema Planu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, do kraja 2015. potrebno je postici selektivno odlaganje otpada od 23 posto. S obzirom na to da je tekstil u ukupnom otpadu zastupljen izmedu dva i cetiri posto, njegovim selektivnim odlaganjem, uz ostali otpad koji se selektivno odlaže, zajednicki se doprinosi približavanju tim planovima. (Sanda ROJNIC SINKOVIC)


Odložiti se mogu i pelene, igracke i bilježnice
Od ovog ljeta Puljani imaju još jednu mogucnost za rješavanje problema odlaganja stare odjece i obuce te upotrebljivih igracaka. Prema Anicicevim rijecima, prikupljeno se prosljeduje udrugama koje pomažu socijalno ugroženim obiteljima ili onima s teško bolesnom djecom.

Nakon sortiranja neupotrebljivo se reciklira, a zasad su to koža i pamuk jer za druge materijale tvrtka još ne posjeduje potrebne strojeve. Iz pletene i tkane vune te slicnih materijala izvlace se vlakna za ponovnu upotrebu u tekstilnoj industriji. Takoder, u ove se kontejnere mogu odložiti pelene, igracke i bilježnice, odnosno sve što ljudi nemaju gdje skladištiti, a nekome je baš to od velike pomoci.


Lokacije žutih kontejnera u Puli
Kontejneri u koje Puljani mogu odlagati odjecu, obucu i plišane igracke nalaze se: na Velom Vrhu (Paduljski put), u Šijani (Koparska ulica - ispred robne kuce), na Kaštanjeru (Santorijeva ulica - kod Talijanske škole), Gregovici (Mutilska ulica - preko puta trgovine autodijelova), Monte Zaru (Viteziceva ulica, kod marketa, i Rovinjska ulica uz ogradu školskog igrališta), Verudi (Banovceva - kod knjižnice, i Krležina, uz parkiralište kraj nebodera), Vidikovcu (Volticeva ulica - na ulasku u parkiralište), u centru (Istarska ulica - kod Parka Petra Krešimira IV.), na Monvidalu (Monvidalska ulica - kod tvrdave), Gregovici (Kolhidanska ulica - na vrhu ulice, u zavoju kraj šumice), Stoji (Jeretova ulica - kod pošte) te u Valdebeku (križanje Ulice Monte Magno i Mihoviloviceve).


Podijeli: Facebook Twiter