U Županiju stiglo 13 tisuća zahtjeva za legalizaciju

Kuće koje su se nekad morale rušiti, sada se ponovno grade na istom mjestu ali - legalno  (N. Vilić/CROPIX)
Kuće koje su se nekad morale rušiti, sada se ponovno grade na istom mjestu ali - legalno (N. Vilić/CROPIX)

Jučer je istekao zadnji rok za legalizaciju bespravne gradnje pa je onima koji se nisu odlučili na taj potez a imaju nelegalnu (do)gradnju preostalo jedino čekati - bagere.

Upravo zbog velike navale građana koji žele iskoristiti to svoje pravo jer daljnjeg odgađanja rokova neće biti, službe koje su zaprimale zahtjeve radile su punom parom, s produženim radnim vremenom, pa čak i vikendom.

A u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i gradnju do sada je urudžbirano 12.862 zaprimljenih zahtjeva, s time da se radi o zahtjevima s područja gradova Buja, Buzeta te svih općina u županiji.

- Konačan podatak o broju zaprimljenih zahtjeva znat će se kroz desetak dana kada budu urudžbirani svi pristigli zahtjevi, uključujući i zahtjeve dostavljene putem pošte. Najviše zahtjeva, oko 60 posto, pristiglo je u Odsjek za prostorno uređenje i gradnju u Puli, tvrdi nam pročelnica županijskog odjela za prostorno uređenje i gradnju Grozdana Lovrečić koja nije mogla decidirano reći za koje su objekte podneseni zahtjevi budući da će se to znati po njihovom rješavanju.

Inače, županijski Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju zaprimali su zahtjeve za legalizaciju i tijekom proteklog vikenda od 8.30 do 14.30 sati u pisarnicama svojih odsjeka u Bujama, Buzetu, Labinu, Pazinu, Poreču, Puli i Rovinju.

U najvećem istarskom gradu dosad je predano 3.300 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata.

U Vodnjanu, koji već 25 i više godina muku muči s bespravnom gradnjom vikendica u svom priobalju također su radili za vikend, a zaprimili su oko 2.500 zahtjeva, s time da u pojedinom zahtjevu ima i po više predmeta. Stoga će to u konačnici premašiti ovu značajnu brojku.

Međutim, najviše posla dolazi tek u idućem razdoblju kada sve službe moraju "prožvakati" ovaj pozamašni zalogaj za što će im trebati godine posla uz redovite zahtjeve koje pristižu svakog dana. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter