U županiji gotovo tri tisuće registriranih volontera

Brojni mladi odazvali su se prezentaciji
Brojni mladi odazvali su se prezentaciji

U povodu Međunarodnog dana volontera, koji se obilježava 5. prosinca, u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici organizirano predstavljanje mogućnosti lokalnog i međunarodnog volontiranja mladih. Osim Volonterskog centra Istra, svoj rad i mogućnost volontiranja predstavile su udruge ZUM, Naš san njihov osmijeh, Društvo distrofičara Istre, Gradsko društvo Crvenog križa Pula te Javna ustanova Pula Film Festival.

Organizirano volontiranje

Kako je u uvodu navela pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, Međunarodni dan volontera proglašen je odlukom skupštine UN-a još 1985. godine, a samo volontiranje, osim što je važno za pojedince kojima se pomaže te cjelokupnu zajednicu, dobro je za osobu koja volontira jer ju ispunjava srećom. Danijela Ustić iz Volonterskog centra Istra navela je kako je ideja bila da se potakne mlade na volontiranje te im se ponudi prilika gdje sve mogu volontirati.

- Da bi bilo društveno priznato, volontiranje mora biti organizirano, iako to ne umanjuje važnost pomaganja koje nije organizirano, kazao je Nikola Jeličić iz Volonterskog centra Istra i dodao da volontiranje mogu organizirati udruge koje su neprofitne, državna tijela, a postoji i takozvano korporativno volontiranje unutar tvrtki ili primjerice na festivalima za koja bi bilo dobro da se organiziraju preko neke udruge da ne bi došlo do iskorištavanja volontera za ono što bi inače odradili radnici "na plaći".

Kako je pojasnio, svi koji bi htjeli volontirati mogu pogledati u bazu volontiranja na njihovim stranicama koja pokriva cijelu županiju, te da se najčešće pomaže djeci i starijima, na ekološkim akcijama te u udrugama koje pomažu životinjama. Navodeći da brojne udruge ne bi uopće mogle funkcionirati bez volontera naveo je kako one guraju civilno društvo naprijed. Prema statistici iz 2015. godine u Istarskoj županiji je bilo registrirano ukupno 2.958 volontera, iako je njihov realni broj čak dva do tri puta veći.

- Oni su zajedno odradili više od 119 tisuća registriranih volonterskih sati što bi u protuvrijednosti značilo da su društvu donirali preko četiri milijuna kuna, zaključio je Jeličić.

Pozitivna ovisnost

Jasna Vekić, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula, govoreći o razlozima volontiranja iz iskustva volontera prenijela je okupljenima izjavu jedne volonterke koja je navela kako je volontiranje "pozitivna ovisnost koje se ne želi riješiti". Vekić je naglasila da u Crvenom križu aktivno volontira 127 volontera od čega 50-ak mladih preko Kluba mladih CK-a. Kako je navela, svi njihovi volonteri imaju ugovore o volontiranju, volontersku knjižicu, a društvo im izdaje i potvrde o stečenim kompetencijama.

- Kod nas volonteri mogu sudjelovati u raznim programima, od volontiranja u skladištu Crvenog križa, slaganju paketa s hranom za socijalo ugroženo stanovništvo, u ekipama prve pomoći, u interventnom timu za katastrofe, a naši volonteri ulaze i u vrtiće, škole, sudjeluju u akcijama zdravstvene prevencije, čišćenju priobalja, pozivaju ih u slučaju kriza, poput poplava ili nedavno migracijskih kriza, nabrojala je Vekić neke od mogućnosti i dodala da su od lani iznimnu suradnju ostvarili i s tvrtkom Transcom čiji djelatnici dolaze volontirati u sklonište za beskućnike.

U ime Društva distrofičara Istre okupljenima se obratila Melisa Osmanović navodeći kako njima volonteri puno pomažu jer se radi o udruzi čiji su članovi osobe s invaliditetom te pozvala sve da se uključe u neku od njihovih brojnih aktivnosti.

Inače, predstavljanje mogućnosti volontiranja mladih organizirano je u okviru projekta Volonterskog centra Istra i partnera pod nazivom "Volontiranjem do sebe i drugih", u suradnji s Gradom Pulom i Savjetom mladih Grada Pule, a na predstavljanju su sudjelovali srednjoškolci iz Medicinske i Strukovne škole te studenti Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, sveučilišnog studija kulture i turizma. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter