U zrakoplov Croatia Airlinesa udario grom

Ilustracija (Novi list)
Ilustracija (Novi list)

Tijekom leta na redovitoj međunarodnoj liniji Zagreb – Podgorica jučer je došlo do udara groma u zrakoplov Croatia Airlinesa (Dash 8–Q400) nakon čega je kapetan zrakoplova odlučio sletjeti u najbližu zračnu luku, onu u Dubrovniku, priopćeno je danas iz Croatia Airlinesa (CA).

"Zbog udara groma, turbulencija i vrlo loših vremenskih uvjeta iznad ZL Podgorica, kapetan zrakoplova odlučio je sletjeti u najbližu zračnu luku u kojoj kompanija ima svoju tehničku podršku, a to je u tom trenutku bila ZL Dubrovnik", stoji u priopćenju i napominje da nije riječ o prisilnom slijetanju nego je kapetan zrakoplova donio odluku o slijetanju u alternativnu zračnu luku, a tijekom navedenog događaja sigurnost putnika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena i striktno su se poštivale sve sigurnosne procedure.

Iz CA naglašavaju da su prigodom udara groma i putnici i posada sigurni, jer su zrakoplovi projektirani za takve slučajeve i izrađeni kao tzv. Faradejev kavez.

Riječ je o sustavu statičkih ispražnjivača smještenih na krilima zrakoplova, koji primljeni elektricitet (poslije udara groma) odmah vraća natrag u atmosferu preko oplate zrakoplova. Udari groma u oko 99 posto slučajeva ne uzrokuju nikakva oštećenja na oplati zrakoplova, nego najčešće dolazi do sagorjevanja statičkih ispražnjivača, koji se zamijene i zrakoplov se u relativno kratkom razdoblju opet uključuje u promet. Ipak, uobičajeno je da se zrakoplovi poslije takvih događaja upućuju na dodatni sigurnosni pregled, što Croatia Airlinesa uvijek čini jer je sigurnost letenja prioritet kompanije, napominju.

Iz CA podsjećaju da je 39 putnika s ovog leta jučer prevezeno autobusom iz Dubrovnika u Podgoricu na trošak kompanije te se ispričavaju putnicima na letu zbog neugodnosti i poremećaja u putovanju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter