U zoni Vidal predviđa se 70-ak novih radnih mjesta


Proslava Dana grada Novigrada i zaštitnika sv. Pelagija je nakon brojnih prigodnih kulturno-zabavnih i vjerskih programa, zaključena na dan svetkovine, u ponedjeljak navečer na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Zamjenica predsjednika Vijeća Viviana Fakin u uvodu je naglasila da je ponosna što u Novigradu vlada duh zajedništva i ljubav prema svom gradu, čime su svi skupa doprinijeli da Novigrad postane bolje mjesto za život. Sjednici su nazočili saborski zastupnici Furio Radin i Giovanni Sponza, zamjenica istarskog župana i počasna konzulica Italije u Hrvatskoj Giuseppina Raico, (grado)načelnici susjednih gradova i općina te gosti iz cijele Hrvatske, iz Slovenije i Italije.

Nova zgrada TOŠ-a

- Nastavit ćemo graditi u skladu s održivim razvojem koji pomiruje kulturno nasljeđe s društvenim potrebama današnjice. Brojni projekti su realizirani uz financijsku pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije i Ministarstva turizma. U sljedeće četiri godine planiramo nastavak velikih investicija u poduzetničkoj zoni Vidal i otvaranje 70-ak novih radnih mjesta, izgradnja nove zgrade Talijanske osnovne škole uz financijsku pomoć Narodnog sveučilišta u Trstu, nadogradnja pročistača otpadnih voda, reciklažno dvorište Salvela, ornitološki park na ušću rijeke Mirne, izgradnja lučice u Dajli, uređenje Velikog trga, uvođenje širokopojasnog interneta, sportski centar Marketi s nogometnim stadionom i bike parkom, proširenje streljane u Bužiniji, nastavak rekonstrukcije državne ceste od Celege do Stancije Roželo, uređenje Parka ribara i Parka Irme Benčić te strade Contesse, rekonstrukcija autobusnog kolodvora i rekreacijski park u Pineti, najavio je gradonačelnik Anteo Milos.

Pred vijećnicima je usvajanje temeljnog akta razvoja grada, Prostornog plana koji se želi, kaže Milos, stvoriti bolje uvjete razvoja gospodarstva, zaštite prostora i života građana. "Novigrad je grad s najviše pripadnika talijanske nacionalne manjine, 20 posto, i čestitam vam na toleranciji koju razvijate svakodnevno. Viva noi e viva l'Istria!", poručio je Furio Radin. Dožupanica Raico naglasila je da je u Novigradu uočljiv napredak u svim segmentima života pa bi po tome morao biti primjer mnogim gradovima u Istri.

Gradsko vijeće Novigrada prihvatilo je sva tri prijedloga Komisije za dodjelu priznanja pa je Grb grada svečano uručen predstavnicima Narodnog sveučilišta u Trstu (Universita popolare di Trieste) za dugogodišnji rad na očuvanju talijanske kulture, poduzetniku Slavku Sinčiću za uspješan rad u gospodarstvu i Denisu Makinu za doprinos društvenom životu lokalne zajednice.

Grad kreativaca

- Dobra večer, dobri ljudi! Dobio sam nagradu u kinodvorani u kojoj je odrastao velik broj Novigrađana pa tako i ja. Tu sam snimio i svoj prvi nosač zvuka. Ovo je mjesto prepuno lijepih uspomena i emocija koje nas vežu. Novigrad je malen grad, ali pun kreativaca u umjetnosti, sportu i poduzetništvu. U njihovo ime zahvaljujem na uručenim priznanjima, nadahnuto je rekao Denis Makin. Svečana sjednica završena je njegovom skladbom "Potrebe" kojom poziva ljude da uspore ritam života. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter