U zoni Pauletići neće se moći graditi energane na bio-masu

U zoni Pauletići neće se moći graditi energane na bio-masu (A. DAGOSTIN)
U zoni Pauletići neće se moći graditi energane na bio-masu (A. DAGOSTIN)

Tinjansko je Općinsko vijeće na sjednici u četvrtak donijelo odluku o prihvaćanju prigovora mještana Kringe i okolnih sela o brisanju iz općinskog prostornog plana mogućnosti izgradnje elektroenergetskih postrojenja na bio-masu u poslovnoj zoni Pauletići.

Time je okončana višetjedna dvojba o tome kako se postaviti prema planiranoj izgradnji energane na sječku uz postojeću pilanu u toj zoni. Mještani okolnih naselja usprotivili su se tome zbog bojazni od zagađenja zraka, i o tome se u zadnjih petnaestak dana u nekoliko navrata javno razgovaralo i tijekom javnog izlaganja o izmjenama prostornog plana,  na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća i na zboru građana.

Brisanjem mogućnosti izgradnje energana na bilo kakvu bio-masu, pa time i na drvnu sječku u zoni Pauletići, ovaj je projekt čiji su investitori računali na izdašne potpore fondova za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, ali i svaki budući sličan projekt - onemogućen.

Donošenju odluke prethodila je rasprava u kojoj su iznesena vrlo raznolika mišljenja. Predsjednik Vijeća Vlado Ivetić podsjetio je da se na zboru građana velika većina nazočnih izjasnila protiv izgradnje ove energane, dok načelnik Goran Hrvatin smatra da je došlo do nesporazuma jer je projekt trebalo prezentirati ranije i osvijestiti ljude.

Vijećnik Nikola Poropat pozvao je na oprez jer se donošenjem općinske odluke prema rezultatu izjašnjavanja svega pet posto birača čini presedan zbog kojeg će se i prema mogućim budućim sličnim inicijativama građana morati postupati isto, a izrazio je sumnju da su građani dobro i ispravno informirani.

Dano Červar je naglasio kako je projekt energane u skladu s važećim općinskim prostornim planom iz 2011. godine, a kada se on donosio svi su građani mogli sudjelovati u raspravi i tada se u redovnoj proceduri opredijeliti za ili protiv ovakvih projekata.

- Ovakvom odlukom se investitorima poručuje da ne dolaze u Tinjan, jer neće biti sigurni da će im se projekti ostvariti iako će biti u skladu s prostornim planom, upozorio je Červar.

Mirjan Bratulić je podsjetio da važeći prostorni plan podrazumijeva obaveznu izradu Urbanističkog plana uređenja, koji sadrži i zasebnu javnu raspravu, pa da je to provedeno, do ovih današnjih problema ne bi došlo.

Mišljenja institucija od kojih je zatraženo mišljenje o projektu energane Vlado Ivetić sažeo je u rečenici da je ocijenjeno da je "projekt dobar, ali lokacija loša", te naglasio kako ne može glasati protiv volje većine građana, te iako podržava projekt energane smatra da je lokacija ipak preblizu kućama.

Naposljetku, za brisanje odredbe o energanama na bilo kakvu bio-masu iz zone Pauletići glasalo je sedam vijećnika, jedan je bio protiv, dvoje suzdržano, a jedan nije htio glasati. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter