U znaku vrhunskog komornog muziciranja

Za bucke...
Za bucke...

Koncertom flautista Danija Bošnjaka i violista Aleksandra Miloševa nastavljen je koncertni program 13. BaRoMus Festivala. Duo Bošnjak-Milošev nastupio je u rovinjskoj crkvi Sv. Franje osvojivši simpatije publike svojim neposrednim muziciranjem.

Impresivne biografije

Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista, nositelj nekoliko državnih nagrada te Vjesnikove nagrade "Darko Lukić". Bio je član Zagrebačke i Splitske opere, a od 1992. djeluje kao flautist Zagrebačke filharmonije. Svoj put nastavlja istraživanjem starih instrumenata i ostalih srodnika flaute. Stalni je suradnik nekoliko renomiranih ansambala poput Varaždinskog komornog orkestra i Hrvatskog komornog orkestra, zagrebačke Opere, a osobito ističe članstvo u Zagrebačkom puhačkom ansamblu, s kojim čini jezgru Cantus Ansambla, institucije za promicanje hrvatske suvremene glazbe.

Odlikovan najvišom slovenskom nagradom za umjetnička postignuća (Prešernova nagrada), Aleksandar Milošev glazbenik je širokih stilskih interesa čije muziciranje odlikuje virtuozna tehnika i profinjena muzikalnost. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkim solistima, sa Slovenskom, Zagrebačkom i Beogradskom filharmonijom. Član je gudačkog Kvarteta Tartini koji je nastupao u mnogim prestižnim dvoranama svijeta. Na poziciji je vođe dionica viola Slovenske filharmonije, a istu poziciju obnašao je i u Minhenskoj i Londonskoj filharmoniji, Njemačkom komornom orkestru i Orkestru Arturo Toscanini. Radi kao profesor viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Trinity Laban college of Music and Dance u Londonu.

Dijalozi flaute i viole

Nesvakidašnji susret flaute i viole pokazao se zanimljivim spojem čemu je svakako doprinio i  odabir repertoara sačinjen od  izbora "Invencija" J. S. Bacha (BWV 772, 777, 780, 782 i 779), te skladbi W. A. Mozarta (Duo u G-duru, K.423 i Duo u B-duru, K.424) i hrvatskog skladatelja I. M. Jarnovića (Duo u D-duru).

Glazbenici su svojom profinjenom muzikalnošću uz nužno poštovanje prema stilskim karakteristikama odabranih autora okupljenima poklonili uzbudljivu koncertnu večer u znaku vrhunskog komornog muziciranja.

Dijalozi flaute i viole oduševili su posjetitelje koncerta, pa je ova glazbena večer okončana aplauzima publike i izvedbom dodatka, poznate Bachove Invencije br.4 u d-molu, BWV 775.

Koncert je održan zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Marko ALTARAC)


Podijeli: Facebook Twiter