U znaku sjećanja na poginule branitelje

 Zapovjednici brigade položili vijenac (N. LAZAREVIĆ)
Zapovjednici brigade položili vijenac (N. LAZAREVIĆ)

Polaganjem vijenaca na Spomenik poginulim braniteljima u Parku Franje Josipa u subotu je u Puli obilježena 24. godišnjica osnutka 119. brigade Hrvatske vojske.

Vijence su na spomenik položile delegacija 119. brigade, odnosno njeni zapovjednici Branko Bošnjak, Mauro Ukušić i Roberto Fabris, te delegacije Istarske županije, Grada Pule, Udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata i drugih.

Kroz brigadu je od 7. rujna 1991., kada je formirana, prošlo 6.500 Istrana, a glavno područje njenog djelovanja bilo je Ličko bojište. Za domovinu je život dalo sedam njenih pripadnika - Tomislav Brstilo, Dušan Bulešić, Marijan Vinković, Damir Meaški, Nenad Kalčić, Bajro Draginović i Slavko Cindrić, a 80-ak ih je ranjeno. Ukušić je pozvao okupljene da minutom šutnje odaju počast poginulim braniteljima, a u kraćoj propovijedi fra Đura Vuradin iz crkve sv. Franje je poručio:

"Neka Gospodin na bilo koji način blagoslovi one koji su činili dobro za domovinu, neka to bude uklesano u kamenu, a ono što je bilo slabo da zaboravimo." Proslava obljetnice nastavila se druženjem pripadnika postrojbe i uzvanika u dvorištu Kluba 119. brigade u pulskoj ulici Bartolomeo de Vitrei. Delegacije su u subotu ujutro zapalile svijeće i na grobove poginulih branitelja iz 119. brigade te položili vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju, a dan ranije to su učinile i u Rovinju. U ponedjeljak će u 10 sati počast poginulima odati i pred Središnjim križem Gradskog groblja u Labinu. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter