U znaku "Ne/vidljive Pule"


Na usponu Konzula Istranina u četvrtak e predstavljena 17. Media Mediterranea - Urban multimedia festival koja će se održati od četvrtka 20. kolovoza do subote 22. kolovoza, a tema je "Ne/vidljiva Pula". Uspon Konzula Istranina jedno je od mjesta na kojem će se manifestacija održavati uz obližnji Uspon Pavla Đakona te u Svetim srcima i Makini gdje će festival biti otvoren u četvrtak u 20 sati audiovizualnom instalacijom skupine Izland i Jesusonecstasy.

Marino Jurcan iz udruge Metamedij koja organizira manifestaciju pojasnio je da je ovogodišnji festival je nastavak europskog projekta "In/visible cities: Urban Multimedia Festival" čiji se središnji dio održao u Gorici prije dva mjeseca. Media Mediterranea ugostit će neke od inozemnih umjetnika koji su sudjelovali u Gorici te uključiti i hrvatske umjetnike kao i lokalno stanovništvo, a svi događaji su besplatni za posjetitelje. Glavnina programa održavat će se sve tri večeri, skoro istovremeno na usponima Konzula Istranina i Pavla Đakona. Tri večeri od 21 sat na Usponu Konzula Istranina održavat će se središnji dio festivala, a to je interaktivna instalacija "Vi ste ovdje? negdje drugdje / You are here? elsewhere" Matthieua Tercieuxa iz Francuske.

O tome je govorio projektni asistent udruge Metamedij Marko Kalčić. Sadržaj animacija bit će rezultat kreativnih radionica koje se održavaju danas i sutra u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula (Dječja knjižnica), udrugom Piccoli Terremoti i udrugom Aboriginal na kojima će djeca od tri do 12 godina nacrtati Pulu kakvom je vide, kazala je Maja Iskra iz udruge Metamedij. Na ovom usponu istovremeno će se tri večeri biti postavljena instalacija "12 sati kasnije" Davorina Marca u sklopu koje su događaji snimljeni u ulici ujutro projicirani 12 sati kasnije na istom mjestu.

Na usponu Pavla Đakona kroz tri večeri od 21 sat nadalje posjetitelje očekuje instalacija "Lum.e" Matthieua Tercieuxa u kojoj se zidovi kuća transformiraju u igraonicu u kojoj sudionici projiciraju svoje obojane sjene na zid i tijelima stvaraju oblike tvoreći veliko interaktivno umjetničko djelo. Na istom usponu kroz tri večeri bit će postavljena i interaktivna audio instalacija "Grad priča / The voice(s) of the city" koja poziva na otkrivanje priča vezanih uz prostor tunela Zerostrasse te uspona Konzula Istranina i Pavla Đakona.

Autori su Pamela Moscarda, Lean Radolović, Things.is i Udruga Metamedij. Tu je i jedan zanimljivi glazbeni projekt 234th day of the year koji će u subotu 22. kolovoza u 22 sata, za kraj festivala, biti predstavljen u Svetim srcima. U ovom eksperimentalnom projektu sudjeluju Alen i Nenad Sinkauz, Ivan Marušić-Klif i Miroslav Piškulić.

Ovaj projekt svaki put mijenja naziv, s obzirom na dan u godini, a Alen Sinkauz je jučer objasnio da iako se većinom baziraju na improvizacijama elemenata videa i glazbe ovaj put pokazat će nešto što aranžmanski dogovorili prije same izvedbe.

Uz sve ovo, svake večeri od 20 do 23 sata na Usponu Konzula Istranina održavat će se mini party uz video performans za što će biti zaduženi PulaP Reggae Station, Team Hazzard (Arboretum), DJ Marino i VJ Zeko, a o čemu je jučer govorio Toni Flego. Uz navedene projekte, Udruga Metamedij organizirala je foto natječaj putem kojeg su građani postali autori razglednica Pule, a moći se kroz tri večeri besplatno uzeti na spomenutim gradskim usponima.

Dio programa je i video prezentacija multidisciplinarne radionice "Ne/vidljiva Istra" koja je održana u travnju u Poreču i Puli, a čiji je glavni cilj bio stvaranje koncepta za razvoj mobilne ili web aplikacije koja bi predstavljala grad, javni prostor na osobniji i angažiraniji način. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter