U znaku kraljice i Union Jacka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imat ceš puno zanimljiviji život ako se zanimljivo odjeneš", rekla je britanska kraljica mode Vivienne Westwood dok je za red carpet krojila kreaciju s vintage Union Jack uzorkom (britanska zastava) koju je odjenula na velikom jubileju Elizabete II. Jer, koga više zanimaju klasicne toalete?, pita se ona i porucuje: "Kada vec izlazite pred reflektore, radije odjenite nešto što nosi poruku - ovoga puta patriotsku." Ako se za vama ne okrecu, to onda za nju nije poštena haljina.

A svi koji znaju Vivienne Westwood - punokrvnu britansku dizajnericu koja kraljevsku obitelj uvijek smjesti u neku novu zemlju cudesa - znaju da i ona poštuje onu staru "ljubi svoju domovinu kao što ljubiš sebe". I svaka je njezina kolekcija barem djelomicno inspirirana Velikom Britanijom. No, ovih dana, preciznije od 2. do 5. lipnja, citav je Otok u znaku samo jedne, voljene, mudre i vesele kraljice Elizabete II. Westwood nije jedina, baš svi su inspirirani velikim jubilejom kraljice, koja obilježava 60 godina na tronu britanske monarhije.

A buduci da Britanci više od ikoga na pametan i duhovit nacin znaju stvoriti brend, tako je ovih dana modni dizajn više nego ikad tako britanski, i to doslovno. Štikle, haljine, kišobrani, torbe sve je u bojama Union Jacka (crvenoj, bijeloj i plavoj) koji barem negdje mora biti okicen nekim umjetnim "bling, bling" dijamantom kako bi sve izgledalo sjajno i veselo, baš kao i omiljena kraljica.

Tako je Westwood dizajnirala posebne asimetricne haljine, Harrods je lansirao poseban miris kraljici u cast, u ciju su cast napravljeni i kolaci u obliku torbice ekscentricnog Phillip Traceyja i šešira kakve nose britanski royality, a prodaju se i kolacici u obliku krune. Za najmlade je tu i Hello Kitty majica koja slavi dijamantni jubilej.

Cak je i britanski brend Marks&Spencer izbacio liniju donjeg rublja inspiriranu 50-ima, vremenom u kojem je kraljica i zapocela vladavinu. Vintage gacice s mnogo više materijala no što ima vecina modernog donjeg rublja izazvale su veliku pozornost u Oxford ulici gdje su predstavljene, a ideja proizvodaca bila je proslaviti glamur zlatnog doba Velike Britanije.

Kruna i dijamanti. Prvo je san svake djevojcice, drugo svake zarucnice, a oba su sastavni dio škrinjice kraljice. No, ako danas stavite krunu i tijaru (naravno umjetnu), samo cete se pridružiti velikoj proslavi dijamantnog jubileja. Vrijeme je za krunu. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter