U znaku Konzula i Zvjezdanog baštiona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pucko otvoreno ucilište Augustina Vivode i Narodna knjižnica poceli su obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige predstavljanjem Buzetskog zbornika i novih naslova zavicajne zbirke Piquentine, a nastavljaju s citavim nizom programa, predavanja i prezentacija knjiga.

U utorak u Domu kulture u Rocu prezentirat ce se knjiga profesora Dražena Vlahova «Knjiga racuna opcine Roc (1566.–1628.)», objavljena u izdanju Državnog arhiva Pazin. U petak u Narodnom domu u Buzetu održat ce se veliki medunarodni znanstveni skup. Ove godine slave se dvije velike godišnjice, 430. godišnjica smrti Stipana Konzula i 450. godišnjica prihvacanja njegova hrvatskog prijevoda Novog testamenta pa Ucilište organizira manifestaciju KONZUL(TACIJE) koja ce se predstaviti kroz cetiri segmenta: izložbom «Edne malahne knige», dramskim prikazanjem «U potrazi za izgubljenim Konzulom», predstavljanjem cirilicnog pretiska Konzulovog Novog testamenta i medunarodnim simpozijem «Reformacija i njezin odjek u hrvatskim zemljama u 16. i 17. stoljecu».

Mjesec hrvatske knjige posvecen je i astronomiji. U citavom se svijetu obilježava 400. obljetnica prvog astronomskog promatranja uz pomoc teleskopa, a cilj je što vecem broju ljudi omoguciti pogled kroz teleskop kako je to prije 4. stoljeca ucinio Galileo Galilei. Studeni u Buzetu zapocinje programom «Zvjezdani baštion», predavanjem profesora Korada Korlevica na temu Suncevog sustava i popratnim teleskopskim promatranjem neba. Održat ce se i djecje radionice «Mali astronomi» i «Mitovi i legende o svemiru». Ravnateljica Ucilišta Mirjana Pavletic najavljuje da se priprema i prezentacija knjige akademkinje Anice Nazor o glagoljici te knjige autorice Ines Bonazza «Aromaticna ljekarna – uvod u holisticku stvarnost».

Knjižnica se, kaže knjižnicarka Ana Pernic, ukljucila i u Nacionalni kviz za poticanje citanja te nastavlja s tradicionalnim akcijama animiranja novih clanova, novih citatelja i buducih ljubitelja knjige. Knjižnicu organizirano obilaze prvašici, kao i polaznici Djecjeg vrtica Grdelin. Za nove clanove clanarina je u pola cijene, a za stare zaboravljive provodi se akcija vratite knjige - opraštamo zakasninu.


Podijeli: Facebook Twiter