U znaku kontrabasa i viole da gamba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Osmo izdanje glazbenih radionica Arena International nastavlja se ove nedjelje radionicama kontrabasa i viole da gamba koje ce voditi kontrabasist, gambist i dirigent Claudio Gasperoni, docent na konzervatoriju "Benedetto Marcello" u Veneciji. Za sada se za tu radionicu prijavilo sedam polaznika, no vrata su otvorena za sve koji se još uvijek žele pridružiti, kazala je Tatiana Šverko Fioranti, umjetnicka direktorica Arene International, na  konferenciji za novinare u Circolu.

Šverko Fioranti je u brojkama prikazala što se sve odvijalo tijekom 8. Arena Internationala od 29. srpnja do danas. Do sada je održano 11 dana nastave, a polaznike ocekuje još sedam dana za usavršavanje. Cak su 43 mlada glazbenika iz Hrvatske, Slovenije i Italije pohadala ovogodišnje radionice, a u individualnom radu s mentorom imali su sveukupno više od 350 sati nastave. Za njihovu se naobrazbu brinulo devet docenata iz vrhunskih europskih institucija kao što su venecijanski konzervatorij "B. Marcello", te ljubljanska i mariborska akademija, dok su im u radu pomogla tri korepetitora.

Do sada je održano šest koncerata od kojih su pet održali polaznici, a jedan priznati umjetnici na gala koncertu "Iz Istre u svijet". Muzikologinja Orietta Šverko naglasila je da je upravo formiranje komornog sastava koji je nastupao na ovom koncertu bio jedan od najvecih dosega ovogodišnje manifestacije.

- "Camerata polensis" je novooformljeni komorni sastav koji sacinjavaju Anamarija Brhanic (flauta), Branko Škara (klarinet), Denis Goldin (rog), Guilia Fonzari (bas klarinet) i Tatiana Šverko Fioranti (klavir). Taj je sastav izveo djela poznatih autora kao što su F. Spindler i N. Rimsky-Korsakow, a u buducnosti ce se prezentirati skladbama istarskih skladatelja na koncertnim nastupima izvan zemlje, kazala je Šverko te pridodala da su važne bile i instalacija "Passaggio I (Rilke)" autorica Lare Ušic i Margherite Pevere, kao i prezentacija "Yoga i glazba - Yoga i glazbenici" koju su vodili Damir Vukelja i Samanta Stell.

Program 8. Arene International nakon radionica nastavlja se s koncertom polaznika koji ce se održati 5. rujna u 19.30 sati u Circolu. Ako financijske mogucnosti to budu dopustile Circolo ce 22. studenog ugostiti gudacki kvartet "Pezzc" iz Udina koji ce povodom godišnjice rodenja kompozitora Josepha Haydna održati Aperitiv koncert u 11.30 sati.

Organizator Arene International je Zajednica Talijana Pula, a predsjednica Skupštine ZT-a Claudia Milotti na konferenciji za novinare istaknula je važnost te manifestacije za Zajednicu, ali i za sam grad. Pokrovitelji manifestacije su Grad Pula, Istarska županija te pulska Turisticka zajednica.

 


Podijeli: Facebook Twiter