U znaku književnih gostovanja, predavanja i radionica za sve dobne skupine


Bogat program u povodu Mjeseca hrvatske knjige, a koji se ove godine održava od 16. listopada do 15. studenog, najavila je u srijedu u porečkoj Gradskoj knjižnici ravnateljica ove ustanove Irides Zović. Tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija, koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, posvećena je hrvatskoj pisanoj riječi, a njen je cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje diljem Hrvatske. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije.

Književnici čitaju u Domu za stare i nemoćne

- Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u porečkoj Gradskoj knjižnici bit će u znaku književnih gostovanja, predavanja i radionica za sve dobne skupine korisnika. Za naše najmlađe najavljujemo nastavak ciklusa edukativno-kreativnih radionica pod nazivom Petkom u pet. Za mlade se nastavlja ciklus vrlo posjećenih radionica pod nazivom Kava u 2, dok su za odrasle pripremljena večernja gostovanja, najavila je Irides Zović. Ni ovoga puta knjižnica nije zaboravila na stare i nemoćne iz porečkoga Doma gdje se nastavlja ciklus Sretne priče.

Bogat program Mjeseca hrvatske knjige započinje već u ponedjeljak, 16. listopada, otvorenjem izložbe "Knjižne ilustracije Andrije Maurovića" koju je knjižnica pripremila u suradnji s antikvarijatom "Mali neboder" iz Rijeke. Na njoj će biti predstavljene knjige koje je likovno opremio Andrija Maurović, koji slovi za oca hrvatskog stripa.

- Svi znaju da je Maurović bio genijalan strip crtač. Manje je poznato da je bio i vrstan ilustrator. Upravo taj aspekt njegova rada donosi ova izložba na kojoj će posjetitelji moći vidjeti uvećane skenirane naslovnice knjiga koje je on ilustrirao, a bit će izloženi i primjerci knjiga u njihovom stvarnom izdanju nastali u razdoblju od 1925. do 1944. godine. Budući da nije poznato koliko je naslovnica napravio i knjiga ilustrirao, sakupljanje Maurovićevih ilustracija prava je avantura za antikvare iz Rijeke koji već deset godina kolekcionarski prikupljaju knjige ilustrirane njegovom rukom, pojasnila je Zović.

Najkvalitetnije što je Maurović u svojem ogromnom opusu podario hrvatskoj kulturi je serija stripova. Stoga je i ova izložba uvod za dugo iščekivani događaj u organizaciji porečke knjižnice, jer će se istoga dana na trećem katu Odjela za djecu i mlade otvoriti stripoteka. Zbirka "Strip na trećem" broji oko 800 naslova, što je bio dovoljno dobar razlog da se stvori još jedan novi kutak porečke knjižnice kojim će se obogatiti čitalački afiniteti svih zainteresiranih za ovaj medij.

Osobne ispovijesti pretočene u literaturu

U četvrtak, 19. listopada, u 19 sati, u Gradskoj knjižnici bit će predstavljena knjiga "Šest milimetara: ispovijest o boli i pobjedi" autorice Josipe Pavičić Berardini, tv-voditeljice i ambasadorice Europa Donna Hrvatske.

Kako se osjeća žena nakon dijagnoze karcinoma, od čega se sve mora oprostiti i kako može ponovno osmisliti svoj život, ali i koje popratne pojave terapije može očekivati, kako prilagoditi prehranu, na sva ta pitanja Berardini će dati odgovore na samome druženju, pojasnila je Zović.

Na Odjelu za djecu i mlade 20. listopada u 17 sati učenici OŠ Jože Šurana iz Vižinade pod vodstvom učiteljice Tine Pajdaš uprizorit će predstavu prema dramskom tekstu Norme Šerment "Čarolija ljetne noći", a posebno adaptiranu za izvedbu u Mjesecu hrvatske knjige u ovoj knjižnici. Predstava je namijenjena djeci od šest do deset godina. Na istome Odjelu 27. listopada održat će se radionica Znakovni jezik za bebe, koju će voditi Tina Kodrnja, certificirani instruktor Baby Signs Programa koja će novopečene i buduće roditelje upoznati s jednostavnim i prirodnim načinom komuniciranja s djetetom i prije no što ono progovori.

Knjižne avanture potom se nastavljaju projektom Sretne priče, a poznati istarski književnici čitat će korisnicima Doma za starije i nemoćne iz Poreča dva puta svoje zanimljive ulomke: 30. listopada u 11 sati gost porečkog doma bit će Daniel Načinović, a 13. studenoga u 11 sati Drago Orlić.

Knjiga Ivane Plechinger "Ono što ostaje, uvijek ljubav je" bit će predstavljena 6. studenoga u 19 sati.

Gradska knjižnica 3. studenoga u 17 sati poziva i svu djecu na edukativno-kreativnu radionicu "Enciklopedija – knjiga koja se čita" iz ciklusa "Petkom u pet", a svi koji dođu pridružit će se i tisućama druge djece diljem Hrvatske u slavljenju knjige i čitanja. U srijedu 8. studenoga u 13 sati, u sklopu ciklusa radionica Kava u 2, održat će se i predstavljanje najnovije, XXI. PoZiCe - zbirke literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. Taj program obogatit će pohvaljeni učenici na natječaju Nagrada Laurus nobilis čiji su radovi, uz nagrađene Adriana Zbašnika, Robertu Radman i Benjamina Terzića, uvršteni u zbirku, a to su: Nina Klaić, Katarina Knežević, Antonio Jukić, Dora Hrelja i Kimberly Mirka Kolar.

Otvara se knjižnični stacionar u Vrsaru

Gradska knjižnica nastavlja i svoj projekt kojim nastoji doprijeti do šire zajednice i otvara novu malu knjižnicu na otvorenom na Poreštini.. Nastavak je ovo projekta Knjiga pri ruci u sklopu kojeg su otvoreni knjižnični stacionari u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni, što je pokrenulo širenje knjižnične mreže u ovoj lokalnoj zajednici. Tako će 10. studenoga u 11 sati biti otvorena vrata još jedne male slobodne knjižnice u Vrsaru. Velika fešta od knjiga u Poreču bit će zatvorena predstavljanjem najnovije knjige autorice Marine Vujčić "Pitanje anatomije", koje će se održati 15. studenog u 19 sati.

Upisi u besplatne radionice

U Mjesecu hrvatske knjige započinje i 9. sezona projekta "Dam-daš: volonteri u akciji" koji je ove godine okupio 19 voditelja radionica te je na taj način nanovo uspostavljena suradnja kulturne ustanove i građana u kreiranju programa razmjenjivanjem znanja i vještina. Cilj je ove suradnje neformalno obrazovanje usmjereno prema potrebama za kreativnim provođenjem slobodnog vremena. Upisi su besplatne radionice otvoreni su do subote 28. listopada. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter