U znaku izvorne istarske kobasice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok Buje imaju praznik grožda, Kaštel feštu od šparoga, Krasica smotru maslinovog ulja, Marušici imaju festival najboljih istarskih kobasica - Luganigadu, po cemu se to mjesto na Bujštini prepoznaje punih osamnaest godina.

Ovogodišnja Luganigada proširena je novim sadržajima s ciljem ocuvanja tradicije pripremanja istarskih kobasica po starim izvornim receptima. S takvim željama organizatori TZ i Grad Buje te MO Marušici pripremili su u nedavno obnovljenoj konobi Atelier u Marušicima veceru s jelima na bazi istarske kobasice.

Buduci da nisu mogle sudjelovati sve konobe s Gornje Bujštine, odustalo se od natjecateljskog dijela, pa su uzvanici mogli samo degustirati pripremljena jela.

Vrlo ukusnu domacu maneštru s kobasicom, istarskom dakako, pripremili su kuhari konobe Stari podrum iz Momjana (Most), dok je na stare recepte i okuse žgvacetom (gulaš s kobasicom) s palentom podsjetio agroturizam San Mauro iz istoimenog mjesta kod Momjana.

Tradiciju su nastavili i domacini vecere, konoba Atelier, cije je osoblje pripremilo fritaju s kobasicama, a zimsko vrijeme ne može se zamisliti bez kiselog kupusa s istarskom kobasicom, što je pripremila konoba Pjero iz Kremenja.

Jela su posjetitelji mogli obogatiti maslinovim uljem Nina Cinica i Marijana Cosseta iz Krasice, a zalijevati Prelcevim i Sinkovicevim vinima.

Ugodno druženje s tradicionalnim jelima i uz istarsku glazbu samo je uvod u nastavak Luganigade, u veliko subotnje finalno natjecanje u pripremanju istarskih kobasica.

U nedjelju ce se u Marušicima predstaviti registrirani istarski proizvodaci kobasica i drugih istarskih mesnih specijaliteta, koji ce oko 14 sati za sve posjetitelje pripremiti veliku fritaju s kobasicama.


Podijeli: Facebook Twiter