Dok Buje imaju praznik grožda, Kaštel feštu od šparoga, Krasica smotru maslinovog ulja, Marušici imaju festival najboljih istarskih kobasica - Luganigadu, po cemu se to mjesto na Bujštini prepoznaje punih osamnaest godina.
Ovogodišnja Luganigada proširena je novim sadržajima s ciljem ocuvanja tradicije pripremanja istarskih kobasica po starim izvornim receptima. S takvim željama organizatori TZ i Grad Buje te MO Marušici pripremili su u nedavno obnovljenoj konobi Atelier u Marušicima veceru s jelima na bazi istarske kobasice.
Buduci da nisu mogle sudjelovati sve konobe s Gornje Bujštine, odustalo se od natjecateljskog dijela, pa su uzvanici mogli samo degustirati pripremljena jela.
Vrlo ukusnu domacu maneštru s kobasicom, istarskom dakako, pripremili su kuhari konobe Stari podrum iz Momjana (Most), dok je na stare recepte i okuse žgvacetom (gulaš s kobasicom) s palentom podsjetio agroturizam San Mauro iz istoimenog mjesta kod Momjana.
Tradiciju su nastavili i domacini vecere, konoba Atelier, cije je osoblje pripremilo fritaju s kobasicama, a zimsko vrijeme ne može se zamisliti bez kiselog kupusa s istarskom kobasicom, što je pripremila konoba Pjero iz Kremenja.
Jela su posjetitelji mogli obogatiti maslinovim uljem Nina Cinica i Marijana Cosseta iz Krasice, a zalijevati Prelcevim i Sinkovicevim vinima.
Ugodno druženje s tradicionalnim jelima i uz istarsku glazbu samo je uvod u nastavak Luganigade, u veliko subotnje finalno natjecanje u pripremanju istarskih kobasica.
U nedjelju ce se u Marušicima predstaviti registrirani istarski proizvodaci kobasica i drugih istarskih mesnih specijaliteta, koji ce oko 14 sati za sve posjetitelje pripremiti veliku fritaju s kobasicama.