U znaku istarskih freski

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovogodišnji, 35. susreti na dragom kamenu održavat ce se od 5. do 8. studenog u Puli, Raklju i Mutvoranu. Program pocinje u cetvrtak u 17 sati tradicionalnom dobrodošlicom pred spomen-kucom Mije Mirkovica u Raklju. U 19 sati u Domu na Balovanu dodijelit cemo nagradu Mate Balota za rukopis koju su ove godine dobili cakavski pjesnici Ivica Pilat i Tomislav Milohanic. Nagrada je objavljivanje njihovih djela u našoj biblioteci Susreti", kazao je Armando Debeljuh, predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu, na konferenciji za novinare u cetvrtak u pulskoj gradskoj knjižnici.

Susreti su programski podijeljeni u tri cjeline. Prva se tice današnjice i nosi naziv "Tekuce vrijeme sadašnje - Plutajuci na valovima recesije… i što poslije toga?". U drugoj ce se raditi na popunjavanju "Znanstvenog dossiera Mijo Mirkovic - Mate Balota i njegovo vrijeme", dok je treca cjelina u potpunosti posvecena istarskim freskama - "Istarske kulturološke paradigme - Istarske freske nakon Fucica". Program je podijeljen u tri sesije izlaganja, a prva ce biti održana u Puli 6. studenog, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u 10 sati. Vodit ce je Milan Rakovac, a osim njega svoja ce izlaganja citati Jasna Plevnik, Bosiljka Kempf, Danko Plevnik, Petar Strcic, Dragutin Lucic, Milorad Stojevic, Nataša Uroševic, Davor Mandic, Darko Dukovski i Alida Perkov.

Drugu sesiju izlaganja, koja ce se održati 7. studenog u Svecanoj dvorani Tone Peruško na pulskom sveucilištu u 10 sati, vodit ce Tonko Maroevic, a izlagat ce i Vesna Girardi Jurkic, Miroslav Bertoša, David Mandic, Klara Buršic Matijašic, Darko Komšo, Željko Bistrovic, Ondina Krnjak, Tatjana Bradara i Brigitta Mader. Treca se održava 8. studenog u crkvi sv. Magdalene u Mutvoranu u 11 sati. Radi se o najstrucnijem dijelu izlaganja o "Istarskim freskama nakon Fucica" koja ce moderirati Ivan Matejcic i Željko Bistrovic, a svoja ce izlaganja osim njih citati i Vladimir Torbica, Nikolina Marakovic, Neva Pološki, Irma Huic, Egidio Budicin, Radovan Oštric, Toni Šaina i Grzegorz Rodak.

"U sklopu programa imat cemo i predstavljanje dviju knjiga u izdanju Cakavskog sabora u njihovoj biblioteci Istra kroz stoljeca. U petak 6. studenog u 18 sati u Svecanoj dvorani Tone Peruško predstavit cemo knjigu 'Pulska kruna' Attilija Krizmanica, a dan nakon u Arheološkom muzeju Istre u isto vrijeme 'Arheološke tekstove' Antona Gnirsa. Istog dana u 21 sat u kinu Valli održat ce se projekcija dokumentarnog filma 'Sv. Marija na Škrilinah' Mladena Lucica", kazao je Debeljuh.

Susrete organizira istoimena udruga, a suorganizatori su pulski Konzervatorski odjel, Cakavski sabor, pulsko Sveucilište Jurja Dobrile, pulska Gradska knjižnica i citaonica, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula, Arheološki muzej Istre, Pula Film Festival i KUD Mate Balota iz Raklja. Pokrovitelji su razredi za društvene znanosti te za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter