U znaku arija iz talijanskih opera

Mila Soldatić (Arhiva)
Mila Soldatić (Arhiva)

Medulinsko kulturno ljeto, koje je ove godine iznimno bogato, nastavlja se večeras s početkom u 21 sat koncertom pulske sopranistice Mile Soldatić i pijanista Filipa Faka u crkvi svete Agneze.

- To mi je prvi koncert u Istri ovoga ljeta, bila sam dosta angažirana vani, no veselim se nastupu s Filipom Fakom, koji je vrlo talentiran i svestran. Na repertoaru će biti poznate talijanske arije. Inače, sada pripremam dvije uloge u Bologni, u poznatim operama, u "Traviati" i u operi "Cavalleria rusticana", a potom i gala koncert s filharmonijom u njemačkom Essenu. Vratila sam se nedavno s turneje na jugu Italije, gdje sam imala nastupe pod zvijezdama u znaku opernih arija i talijanskih kancona, sedam koncerata na raznim lokacijama, veli ova nadarena pjevačica.

Program će početi Ravelovom "A la maniere de Borodine" u izvedbi Faka, a Soldatić će potom otpjevati Gounodovu ariju "O Dieu! que de bijoux… Ah! Je ris de me voir", što je arija Marguerite iz opere "Faust". Uslijedit će arija Contesse Almavive iz Mozartove opere "Figarov pir", i ona Don Elvire iz Mozartove "Don Giovanni", a u nastavku programa Fak će odsvirati tri klavirske minijature Giacoma Puccinija. Mila Soldatić potom će otpjevati ariju suor Angelice iz Puccinijeve opere "Suor Angelica", te još dvije Puccinijeve arije, jednu iz "Turandota", a drugu iz "La Boheme". Nakon Livadićevog "Notturna", program će se privest kraju s tri Verdijeve arije, i to iz opera "I Vespri siciliani" i dvije iz "La Traviata".

Mila Soldatić rođena je u Puli 1984. godine. Nakon mature, 2003. godine paralelno upisuje studij Glazbene kulture na Filozofskom fakultetu u Puli i Srednju glazbenu školu "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu za glavni predmet solo pjevanje.

Osvojila je prvu nagradu iz discipline solo pjevanja na "Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika" u Ljubljani 2007. godine te drugu nagradu iz discipline solo pjevanja na Regionalnom natjecanju, za 45. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu 2007. godine.

Stručno se usavršavala na mnogobrojnim seminarima kod profesora kao što su Mariella Devia, Alfonso Antoniozzi, Richard Barker, Dunja Vejzović, Domenico Balzani, Aris Christofellis, Stella Silva, Olga Šober, Cynthia Hansell Bakić, Lidija Horvat Dunjko, Kristina Beck Kukavčić, Olivera Miljaković, Gloria Scalchi, Michela Sburlati, Cinzia De Mola…

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2008. godine stekla je zvanje magistra muzike te naziv magistra solo pjevanja na konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu u klasi prof. Cinzie De Mole 2013. godine. Interpretirala je razne uloge u operama u zemlji i inozemstvu, a radila je i kao glazbeni pedagog.

Filip Fak (Rijeka, 1983.) diplomirao je klavir 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert.

Kao solist je nastupao diljem Hrvatske, u desetak europskih zemalja i SAD-u. S orkestrom je debitirao 2001. godine izvodeći Griegov klavirski koncert uz orkestar Opere HNK-a Ivan pl. Zajc u Rijeci. Nakon toga su uslijedili nastupi s najuglednijim hrvatskim orkestrima i komornim ansamblima. Osim koncertiranjem, Filip Fak se bavi i skladanjem. Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u više navrata u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađivana. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter