U Žminju se proizvode kablovi za svjetska tržišta


Kako je kriza ušutkala investicije tako su političari u nedostatku propagandnog materijala započeli hodočastiti na otvorenja "tvornica" u kojima uz strojeve rade tek možda dva radnika, što je ponekad djeluje tužnije nego da se ništa ne otvara.

Pomalo je stoga čudno da je izvan fokusa javnosti i medija, u proteklih nekoliko "godina koje su pojeli skakavci" u Žminju stasala tvornica koja zasad ima 115 uglavnom radnica. Tvrtka Crimppi Istra, za proizvodnju kabelskih sklopova i elektromehaničkih sustava za električnu i elektroničku industriju, smještena je usred dosta napučene žminjske industrijske zone na državnoj cesti koja spaja Pazin i Pulu.

- Proizvodimo kabelske sklopove, dakle od kabela, žica, bužira, konektora sastavlja se sklop prema specifikaciji. Visok je udjel ručnog rada, a količinski proizvodimo u velikoj seriji, kaže direktor Marko Pamić. Crimppi Istra osnovana je 2010. godine, a prve je tri godine poslovala u poduzetničkoj zoni Pićan. Zbog poslovnih razloga seli se u Žminj gdje iznajmljuje poslovnu zgradu tvrtke Orbanić gdje posluje na gotovo dvije tisuće četvornih metara. Oko 60 posto proizvoda prodaju finskoj podružnici multinacionalne tvrtke ABB sa sjedištem u Zurichu, zatim finskoj tvrtki Vacon iz grada Vaase, pa finsko-estonskoj Trafotek, zatim multinacionalki Schneider Electric sa sjedištem u Francuskoj, a započeli su surađivati s Eatonom. Države u koje se isporučuju žminjski proizvodi su Finska, Estonija, Italija, Kina, Indija i SAD. Na domaćem tržištu djelujemo vrlo malo, ponajviše s pazinskim Filixom, kaže direktor Pamić.

Poslovni rezultati su zaista pohvalni. Prihodi konstantno rastu od 2011. godine po stopi od otprilike 25 posto. Lani su dobili samo 0,1 posto reklamacija na proizvode, a ove im je godine zadani cilj 0,05 posto. Na samom početku proizvodnje imali su dvadesetak zaposlenih, iduće godine bilo ih je pedesetak, 2013. godine već su na 66 zaposlenih, lani rastu na 86 zaposlenih, a trenutno ih je u tvrtki 115.

- Doduše trenutno je 13 djelatnica na porođajnom dopustu, pa nas je u tvrtki stotinjak, kaže direktor Pamić i dodaje da tvrtka zapošljava više od 90 posto ženske radne snage.

- Žene su strpljivije i koncentriranije, a budući da se radi o preciznom, "pipavom" radu, mnogo su produktivnije od muškaraca, pojašnjava nam Pamić. I doista, prilikom obilaska tvornice vidljivo je da bi ovdje posao teško išao bez strpljivih ženskih ruku. Mnogo je radnica stiglo iz posrnulih istarskih tekstilnih tvornica, a upravo je njima najteže pronaći zamjenski posao koji im se ovdje nudi. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter