U Žminju otvoren prvi Istarski festival pašte

Giuseppina Rajko i Marko Križman otvaraju festival (M. MIJOŠEK)
Giuseppina Rajko i Marko Križman otvaraju festival (M. MIJOŠEK)

Večeras su Zad Kaštrela u Žminju zajedničkim spuštanjem pašte u kipuću vodu istarska dožupanica Giuseppina Rajko i Marko Križman, načelnik općine Žminj, otvorili prvi Istarski festival pašte. Nakon kraćeg prigodnog programa učenika žminjske osnovne škole i vrtića započeo je kuharski show na kojem su specijalitete od domaće tjestenine pripremali žminjski ugostitelji, kuhari iz agroturizama i njihovi gosti, a sva su se jela mogla kušati po promotivnoj cijeni od 20 kuna po "pjatu".

Program se nastavlja sutra u 18 sati kada je na redu kuharski show "Pašta i svašta" u kojem će se moći kušati domaće i inozemne tjestenine u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji. Izlagači i sponzori s uglednim istarskim kuharom Robertom Perićem pripremaju jela od tjestenine te umake i priloge od vlastitih sirovina. 

Osim gastronomskog dijela, Istarski festival pašte nudi besplatne radionice izrade domaće tjestenine. Večeras su se izrađivali fuži, makaruni ili pljukanci i štruclji, a sutra je na redu tjestenina od neuobičajenih vrsta brašna: heljde, slanutka, pira i kukuruza. Robert Perić pomoći će polaznicima radionica u svladavanju vještina izrade labinskih krafa te njoka od krumpira. Uz njega, radionice će voditi i začetnik Makarunijade, iz koje je izrastao Istarski festival pašte, također ugledni kuhar Pino Kuhar te kuhari agroturizama Ferlin i Ograde.

Svi koji žele doznati nešto više o istarskoj pašti mogu sutra u 18 sati u Čakavskoj kući poslušati predavanja Darinke Družetić "Pašta od pira" i Tanje Kocković Zaborski "Tradicijska prehrana u Istri". Organizatori nisu zaboravili ni mališane za koje je Društvo naša djeca Žminj organiziralo radionice izrade pašte.

Na festivalu svoje proizvode izlaže 25 proizvođača tjestenine iz raznih krajeva Hrvatske, od toga sedam iz Istre, te po jedan iz Slovenije i Mađarske. Osim njih, nastupit će i proizvođači vina, sira, pršuta i drugih delicija. Uz to, u žminjskim ugostiteljskim objektima po promotivnoj cijeni od 40 kuna nude se jela od domaće pašte. U Konobi puli Jurića su to makaruni s vrganjima, u Konobi puli Pineta biguli sa škorupon, restoranu Žminjka fuži sa šugom od kokoše, Pod ladonjon fuži s šugom od govedine, te po najavi u Agroturizmu Ferlin makaruni s škorupon. (Mirjan RIMANIĆ; snimio: Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter