U Žminju čak šest, a u sedam općina tek po jedan kandidat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na lokalnim izborima održanim svibnju 2013. godine u 31 istarskoj općini pravo glasa imalo je nešto više od 75 tisuća birača, otprilike 30 posto od ukupnog broja birača na Polutoku. Naravno, uz značajne razlike od sredine do sredine, pa je tako u najmnogoljudnijem Medulinu na birališta moglo šest i pol tisuća birača, što je brojka veća od ukupne brojke građana s pravom glasa u polovici istarskih gradova. S druge strane, o načelniku Lanišća odluku je donio 251 mještanin od ukupno 341 upisanog te godine u biračke spiskove. Kandidati u takvim manjim sredinama u pravilu su puno bliži i prepoznatljiviji većini birača, zbog čega su osobni doživljaj i povjerenje daleko veći motiv za davanje glasa od biranja po pukoj političkoj pripadnosti.

Dobar primjer za to je spomenuti Medulin u kojem su dvojica nezavisnih kandidata 2013. godine osvojila više od tri četvrtine biračkih glasova, dok su političkim strankama ostale tek mrvice. Pobijedio je Goran Buić koji će na ovim izborima pokušati osvojiti novi mandat, ali ovoga puta u izbornom srazu s trojicom stranačkih kandidata: Danieleom Kumarom iz IDS-a, dr. Dubravkom Markovićem iz HDZ-a, te SDP-ovim Tomislavom Novakom.

Ravnić protiv Ravnića

U susjednom Ližnjanu izborna pobjednica Maja Cvek iz SDP-a, zbog nedonošenja proračuna za 2016. godinu nije dočekala kraj mandata. Ližnjanci su prije godinu dana morali na prijevremene izbore, a na njima je pobijedio Marko Ravnić iz IDS-a. Isto će pokušati učiniti i na redovnim izborima 21. svibnja, a protukandidat mu je prezimenjak Davor Ravnić, kandidat SDP-a. Ta stranka u dva posljednja mandata obnaša vlast u općini Fažana, a načelnica Ada Damjanac, nakon tijesne pobjede s 35 glasova prednosti 2009. godine, naredne je izbore puno lakše riješila u prvom krugu. U oba slučaja radilo se o izbornom nadmetanju među kandidatkinjama SDP-a i IDS-a, po čemu je Fažana bila jedinstvena, ali i svojevrsna "ženska općina", u punom smislu te riječi, budući da od osnivanja 2000. godine nije imala načelnika. Prvog načelnika Fažana će dobiti za desetak dana, a kandidati su SDP-ov Radomir Korać, IDS-ov Aleksej Mišan, te nezavisni Drago Klarić i Mirko Novak.

Više od dva desetljeća općinu Marčana vodio je IDS-ov načelnik Marijan Kostešić. Na predstojećim izborima Kostešić će se naći na listi tek kao kandidat za zamjenika. U utrku za načelnika IDS je poslao Predraga Pliška, a Marčanci će još moći glasovati i za Josipa Percana iz SDP-a, Nives Percan iz Istarskih demokrata i Srećka Peršića čiju kandidaturu podržava HSU. U Balama su se na proteklim izborima sučelila tri nezavisna kandidata, a uvjerljivu pobjedu odnio je dotadašnji načelnik Edi Pastrovicchio. Na ovogodišnjim izborima, uz Pastrovicchia i Željka Bilića koji je sad kandidat Živog zida, kandidirali su se i nezavisni Sandro Mitton, te HNS-ova Ljiljana Dellabernardina. Barbanci će birati između tri kandidata, dosadašnjeg načelnika Denisa Kontošića iz SDP-a, Dalibora Pausa iz IDS-a i HDZ-ovog Aleksa Valea.

Prava gužva na izbornom listiću vlada u susjednom Žminju gdje su se, uz dosadašnjeg načelnika Marka Križmana iz IDS-a, kandidirala još petorica kandidata: Željko Plavčić HSS-a, Josip Brnelić iz HDZ-a, te nezavisni Sanjin Stanić, Sanjin Debeljuh i nekadašnji načelnik Aldo Bančić.

Povratnici na Labinštini

U Raši se, nakon četiri godine odsustva, na političku scenu vraća nekadašnji SDP-ov dožupan Vedran Grubišić kao protukandidat dosadašnjoj načelnici Gloriji Paliska Bolterstein iz IDS-a. Od ostalih općina na Labinštini, u Kršanu će nakon četiri godine snage ponovno odmjeriti nezavisni Valdi Runko i IDS-ov Boris Babić, birače u Svetoj Nedelji će na listiću dočekati imena dosadašnjeg načelnika Gianvlada Klarića iz IDS-a i njegova tri protukandidata: Marija Blečića iz ID-a, Elija Stepančića iz SDP-a, te nezavisnog Robija Čalovića, dok su u Pićnu u utrku za načelnika krenuli Ivan Franković iz IDS-a, Branko Ružić iz ID-a, te kandidat HSS-a Silvano Smoković. U Gračišću, IDS-ovom Ivanu Mijandrušiću će na biralištima račune pokušati pomrsiti SDP-ov Kazimir Zović i Zeleni Zvonimir Štrucelj, dok se u Tinjanu broj kandidata s prethodnih izbora udvostručio. Uz pobjednika tih izbora, SDP-ovog Gorana Hrvatina, pred birače izlaze IDS-ov Martin Šuran, Petar Radovan iz HDZ-a, te nezavisni Darko Banko. Troje kandidata u utrci je za načelnika Karojbe. Alen Rosić koji na ove izbore izlazi kao nezavisni kandidat imat će protiv sebe dvije dame, Giuseppinu Radoslav iz IDS-a i Sanju Mališa iz HDZ-a.

U Motovunu pred birače ponovno izlazi nezavisni Tomislav Pahović koji je na neizvjesnim prošlim izborima pobijedio IDS-ovog kandidata. Nakon četiri godine, tu će općinu u ruke IDS-a, sa svojom "ženskom listom", pokušati vratiti Karmen Grubor. U malom Lanišću pred birače će troje kandidata, a oni će između kandidatkinja Irene Šverko iz IDS-a i nezavisne Roberte Medica, te HDZ-ovog Vladimira Žmaka odlučiti hoće li ih u narednom mandatu voditi načelnica ili načelnik.

Sedmorica sigurnih

Tri su kandidata i u izbornoj utrci u Grožnjanu: Claudio Stocovaz iz IDS-a, Kristian Pucer iz SDP-a, te nezavisni Gracijano Kert, a u Vižinadi dvojica, Marko Ferenac iz SDP-a kojeg će u fotelji načelnika pokušati zamijeniti IDS-ov Valter Baldaš. U Višnjanu je u foto finišu prošlih izbora Milan Dobrilović iz IDS-a spriječio Angela Matticha da zadrži ured općinskog načelnika, no ni on se nije uspio zadržati u njemu do kraja mandata. Za proračun koji je predložio za 2017. godinu nije dobio potporu ni vijećnika svoje stranke, pa je Višnjan izbore dočekao s povjerenikom, a IDS je na njima istaknuo kandidaturu Leopolda Križanca. Novo povjerenje birača traži i Mattich kao kandidat Nezavisne liste Višnjana, a na izbornoj listi našao se i nezavisni Branko Kovačić. U općini Tar Vabriga IDS-ovog Nivija Stojnića testirat će nezavisni Robert Radojković. Enio Jugovac iz IDS-a na prošlim izborima nije imao protukandidata za mjesto načelnika općine Kaštelir Labinci, ali za novi mandat morat će biti uspješniji od HDZ-ovog Valtera Bratovića. Jednaku situaciju na prošlim je izborima imao i jedini HSLS-ov načelnik u Istri Sandro Jurman u Kanfanaru. Ovoga puta na izbornoj listi nije sam, a protukandidatkinja mu je Suzana Aflić iz HSLS-ovog koalicijskog partnera na županijskoj razini IDS-a. U Vrsaru je umjesto dugogodišnjeg IDS-ova načelnika Franka Štifanića kandidat stranke Ivan Gerometta koji će se na izborima sučeliti sa SDP-ovim Serđom Popovićem, dok će se u Funtani kandidat HDZ-a Igor Glavurdić ogledati s dvojicom nezavisnih kandidata, Eugenom Fabrisom i Mladenom Grgetom.

Dalibor Macan iz SDP-a u Svetvičentu, IDS-ov Franko Baxa u Lupoglavu i HDZ-ov Mario Bratulić u Svetom Petru u Šumi, baš kao ni prije četiri godine, ni na ovim izborima nemaju protukandidata i već su osigurali novi mandat. Ista je situacija u još četiri istarske općine, pa o ishodu izbora ne moraju razmišljati ni IDS-ovi kandidati Emil Daus u Cerovlju, Paolo Klarić u Brtonigli, Aleksander Krt u Oprtlju i Marko Ljubešić u Svetom Lovreču. (Milan PAVLOVIĆ)













Podijeli: Facebook Twiter