U žminjskoj kuli izložba o svatovskim običajima


Nedavno otvorena zanimljiva izložba nazvana "Smo vas prišli zvat na pir!" može se pogledati do kraja srpnja u žminjskoj Kuli naslonjenoj na župnu crkvu.

Izložba, smještena na tri etaže, posjetitelja odvodi u prošlost svatova na području Žminjštine te upoznaje sa svatovskim običajima na tom području. U prizemlju se nalazi veliki stol na kojem su izloženi svatovski kolači (cukerančići, pince, orahove potkovice, pandešpanja…) u starinskoj vetrini (krdienča) s početka 20. stoljeća nalaze se svadbena torbica, rukavice, tanjurići, šeširi, buketići, bombonijera, cvjetovi, zatim su tu fotografije svatova s područja Žminja od 1908. do 1980. godine koje su ustupili Žminjci, Muzej grada Pazina, Centar za nematerijalnu kulturu Istre te Udruga Istra inspirit.

Na prvom je katu izložena elegantna vjenčanica iz sedamdesetih godina, zatim su tu pisana svjedočanstva harmonikaša koji su pratili svadbene povorke, novinski članci o svadbenim običajima iz Glasa Istre, svadbene pjesme, sjećanja na svadbe itd. Na drugom se katu može vidjeti što je sve sadržavala dota (miraz) u kaselici (škrinji). Tu su: prteni lancun, intimela, ubrus, koltrina, kombine, kuvatuor i kalceti.

"Vjenčanje, kako u tradicijskoj kulturi, tako i danas, ostaje iznimno važnim događajem kojeg prate snažni osjećaji. Kakvo god bilo ono ostaje urezano u sjećanju svih sudionika pira. U prošlosti je to često bio jedan od onih rijetkih trenutaka kada su se izrađivale inače rijetke fotografije", napisala je u popratnom letku izložbe ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević, objasnivši time bogatstvo fotografija s vjenčanja iz relativno davnog perioda.

Autorstvo izložbe zajednički potpisuju Turistička zajednica Žminj i Općina Žminj. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter