U žiži sezone neznatan pad nezaposlenosti

Pogled od naselja Finida prema rotoru Donji Špadići (V. HABEREITER)
Pogled od naselja Finida prema rotoru Donji Špadići (V. HABEREITER)

Na početku srpnja na području središnje Istre, odnosno na Pazinštini lokalna ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zabilježila je rekordno nizak broj nezaposlenih osoba, međutim, ne toliko manji nego mjesec dana ranije. HZZ je ukupno na području nekadašnje "velike" općine Pazin izbrojao 207 nezaposlenih osoba, dok ih je mjesec dana ranije, početkom lipnja bilo 222. Usred turističke sezone broj nezaposlenih više ne pada drastično pa je u proteklih mjesec dana broj nezaposlenih pao za 6,8 posto.

Na području grada Pazina nezaposlenih je evidentirano 122 osobe (mjesec ranije bilo ih je 131), odnosno 59 posto od ukupnog broja. Na drugom je mjestu općina Cerovlje na čijem se teritoriju nalazi 19 nezaposlenih (isto koliko i mjesec ranije), slijedi općina Motovun sa šesnaest (prije 15) pa Općina Gračišće s četrnaest nezaposlenih (u lipnju 18), općina Lupoglav s jedanaest (prije trinaest) te općina Karojba s dvanaest nezaposlenih (prije mjesec dana devet). Na samom su dnu dvije općine koje bilježe jednoznamenkaste brojeve - općina Tinjan s devet (prije 12) nezaposlenih te općina Sveti Petar u Šumi na čijem se području nalaze samo četiri nezaposlene osobe (prije pet).

Dakle, sve općine i dalje bilježe pad broja nezaposlenih izuzev općine Cerovlje gdje je u posljednjih mjesec dana nezaposlenost stagnirala, dok je u općinama Motovun i Karojba neznatno porasla. Usporedbe radi, lanjske godine na početku srpnja na području središnje Istre zabilježeno je bilo 272 nezaposlenih: u Pazinu ih je bilo 153, u Cerovlju 27, u Lupoglavu 17, u Tinjanu 17, u Gračišću 16, u Motovunu 16, u Karojbi 16, a u Svetom Petru u Šumi deset. To znači da godišnji pad nezaposlenosti na području Pazinštine iznosi 24 posto. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter