U "zimu" ušli na +17 po noći

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Noć s nedjelje na ponedjeljak bila je najtoplija u posljednjih stotinu godina. U Splitu je tako usred noći zabilježeno čak 18, 5 stupnjeva, piše Slobodna Dalmacija, a mi možemo dodati da je i u Puli u 5 sati ujutro na području pulske Zračne luke zabilježeno zavidnih 17 stupnjeva uz iznimno visoku vlagu, a u gradu su temperature bile čak i stupanj, dva više.

Meteorolozi navode da je područje Hrvatske inače danima strogo podijeljeno na dva potpuno različita temperaturna dijela. Tako se unutrašnjost zemlje već duži niz dana smrzava pod slojem magle i oblaka, dok su na Jadranu temperature zraka iznimno visoke za ovaj dio godine. Iako smo danas ušli u klimatološku zimu, od nje za sada ništa - i dalje nas očekuje vlažno i relativno toplo vrijeme, uz kišu i tek poneki tračak sunca, iako bi noćas, prema najavama, nakratko trebala zapuhati i bura.

Osim u Hrvatskoj, prava tropska atmosfera zabilježena je u nedjelju i u južnoj Italiji gdje je izmjereno čak 30 stupnjeva, dok je u isto vrijeme na zapadu Rusije bilo čak 20 Celzijevih stupnjeva. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter