U Zenici uhicen Abu Hamza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoc oko 22 sata je u predgradu Zenice uhicen 43-godišnji bjegunac iz KPZ-a Zenica, Karay Kamel bin Ali, zvani Abu Hamza, koji se nalazio u bijegu od 27. srpnja. Za Abu Hamzom je u utorak, 4. kolovoza, Interpol raspisao crvenu tjeralicu. Podsjetimo, Abu Hamza je 3. srpnja pušten na godišnji odmor iz zenickog zatvora, a u kaznionici se nije pojavio 27. srpnja, kad se s odmora trebao vratiti.

Kada se opasni kriminalac nije vratio, zatvorske službe su ustanovile da je u bijegu. Veliki propust sigurnosnih službi u BiH, ali i zatvorskih vlasti dogodio se kada je Abu Hamza neocekivano dobio godišnji odmor jer je izdržao trecinu kazne. Da bi cijela prica bila bizarnija, Federalna uprava policija desetak dana ranije službeno je obavijestila Upravu Kazneno-popravnog zavoda Zenica i Federalno ministarstvo pravde da se Abu Hamza ne pušta na godišnji odmor jer postoje indicije kako se nece vratiti. Uprava zatvora, kao i ministarstvo oglušilo se na preporuke.



Bosna i Hercegovina te SAD su Abu Hamzu proglasili opasnim za nacionalnu sigurnost zbog veza s teroristickim organizacijama. Dovodio se i u vezu s pokušajem ubojstva pape Ivana Pavla Drugog, kao i Joze Leutara. Tjeralice za Abu Hamzom vec su ranije raspisale Hrvatska i Srbija. Kriminalac u kaznionici u Zenici izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i 10 mjeseci zbog razbojništva, prijetnji tužitelju i nasilja u obitelji, a prije toga je odslužio i sedmogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva. Prije nego što je došao u BiH u rodnom Tunisu odslužio je 12 godina zatvora.

Abu Hamza roden je u Tunisu, ali dobio je BiH državljanstvo za vrijeme rata jer je sudjelovao u jedinici "El-Mudžahid", a u meduvremenu se oženio državljankom BiH. Koristio je više dokumenata izdatih na imena poput Al Akil Abdulah Ahmed, Kamel Bega, Rašid al Faiz, Murad Kalid, Habib Zejnun i Ahmed Abu Jašir Vašil. Abu Hamza, prema podacima kojima raspolaže policija, koristio se s najmanje 16 imena i nadimaka.


Podijeli: Facebook Twiter