U zemlje EU-a može se i samo s osobnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatski državljani, osim s putovnicom, u sve države članice EU-a mogu ulaziti i s osobnom iskaznicom, neovisno o tomu putuju li zrakoplovom, vlakom, brodom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom.

Osim u države članice EU-a, s osobnom hrvatski državljani mogu ulaziti i u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Za putovanja u ostale države, poput Norveške, Monaka, Švicarske i Islanda potrebno je imati valjanu putovnicu, a za neke je zemlje nužna i viza. No, sve se to se prije polaska na put može provjeriti na web-stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, kao i u diplomatskim predstavništvima zemalja u koje se putuje.

Prije putovanja valja se raspitati se o trenutnoj situaciji u zemlji u koju se putuje, i to, kako savjetuju iz MVEP-a, iz svih dostupnih izvora. Trenutno je na stranicama to ministarstva objavljeno upozorenje građanima da ne putuju u Siriju, Libiju i Egipat (izuzev u turistička mjesta na Crvenom moru) zbog pogoršanja sigurnosnog stanja u tim zemljama.

Prije polaska na put u bilo koju zemlju EU-a građani koji se namjeravaju služiti samo osobnom iskaznicom trebaju provjeriti i je li ona valjana, odnosno radi li se o dokumentu izdanom nakon 1. siječnja 2003. godine. Naime, u optjecaju je i određeni broj "trajnih" osobnih iskaznica, izdanih osobama starijim od 65 godina, i to prije 1. siječnja 2003. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati ako se njima ne namjeravaju koristiti za ulazak u druge države. No, oni koji namjeravaju putovati izvan Hrvatske ne mogu ih koristiti kao putne isprave jer ne odgovaraju međunarodnim standardima zaštite pa moraju izraditi nove. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter