U završnoj fazi PPU Tar-Vabrige

Za općinu Tar-Vabriga do sada je na snazi bio PPU Poreča (M. MIJOŠEK)
Za općinu Tar-Vabriga do sada je na snazi bio PPU Poreča (M. MIJOŠEK)

Općina Tar-Vabriga ovih je dana objavila informaciju o pokretanju izrade prostornih planova, koju su prema zakonu donesenom prije dvije godine obvezne javnosti iznijeti jedinice lokalne samouprave. Trenutno se u ovoj općini izrađuje šest planova - prostorni plan općine Tar-Vabriga te pet urbanističkih planova uređenja golf igrališta Larun, turističke zone Brda, radne zone Tar, turističke zone Lanterna, kao i ciljane izmjene i dopune UPU-a Tar-Vabriga-Frata, doznajemo od pročelnice Marije Zupančič.

Ciljane izmjene i dopune pokrenute su odlukom vijećnika sredinom listopada, a odnose se isključivo na osam od 179 hektara područja obuhvaćenog UPU-om naselja Tara i Vabrige, na području kraj montažnog rotora na cesti Poreč- Novigrad i Tar - Lanterna.

U završnu fazu izrade ulazi i prijedlog prostornog plana uređenja općine, koji je nakon održane dvije javne rasprave krajem prošlog mjeseca dostavljen nadležnim tijelima i osobama na očitovanje o njihovim zahtjevima.

Ovim će općina dobiti svoj prvi PPU budući da je do sada na snazi za ovo područje bio onaj grada Poreča.

U završnoj fazi je i donošenje UPU-a radne zone Tar, jedne od dviju planiranih gospodarskih zona na području općine.

Što se tiče ostala tri plana turističkih područja njihovu izradu u potpunosti financiraju zainteresirani investitori.

Sredinom listopada Općinsko vijeće dalo je zeleno svjetlo izradi UPU-a građevinskog područja golf igrališta Larun, koje će financirati tvrtka Histria Fecunda iz Poreča.

UPU Lantrena se odnosi na istoimeno područje površine oko 200 hektara, kojim upravlja turistička tvrtka Riviera Adria koja će financirati njegovu izradu. Prethodna rasprava plana održana je prije četiri godine nakon čega je izrada stavljena na čekanje dok se ne donese PPU općine.

Za izradu UPU-a građevinskog područja ugostiteljsko-turističke namjene Brda, općina je ugovor potpisala s tvrtkom Labinci iz Umaga koja je izradila te javnosti prezentirala master-plan ovog područja.

- Od navedenih planova najprije očekujemo donošenje UPU-a radne zone Tar, jer on ne treba proći proceduru Ministarstva, već samo županijskog zavoda za prostorno uređenje kojemu je proslijeđen na mišljenje. Očekujemo da će se do kraja ove godine plan naći pred vijećnicima, zaključuje Zupančič. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter