U zatvor jer odbijaju cijepiti dijete?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazna do tri godine zatvora za oba roditelja i oduzimanje roditeljske skrbi prijetnja je s kojom su se ovih dana suočili Marko i Kristina Benić zbog odluke da svog 15-mjesečnog sina Patricka i 3,5-godišnju kćer Laru više ne cijepe.

Naime, ovaj bračni par iz Belog Manastira, kao i mnogi roditelji u Hrvatskoj, vjeruje da ima opravdane razloge da djecu ne cijepi.

- Patricka sam rodila u listopadu 2012. u KBC-u Osijek, gdje je primio sva redovna cjepiva, no kada smo došli kući, primijetili smo da mu podrhtavaju nogice. U bolnici su mu rađene brojne pretrage zbog sumnji na konvulzije. Suprug i ja odmah smo posumnjali na cjepivo. Kada je došlo vrijeme za novo cijepljenje nevoljko smo pristali. No, Patricku je usred noći temperatura skočila na 42 stupnja. Specijalist nefrolog utvrdio da dijete ima tešku uroinfekciju. Ispostavilo se da ima E. colli, a doktorica je rekla da se bakterija aktivirala zbog cijepljenja zbog kojeg je pao imunitet. Odlučili smo da više nikad nećemo cijepiti svoju djecu, priča Kristina Benić.

Naglašava da je specijalistica rekla kako kod Patricka postoji opasnost da mu se bakterija aktivira svaki put nakon cijepljenja, a zbog liječenja jakim antibioticima zbog uroinfekcije Patrick pati od kronične opstipacije, te mu je uveden specijalni režim prehrane.

No, zbog odbijanja cijepljenja supružnici Benić već su bili na Prekršajnom sudu u Belom Manastiru, a sutkinja im je zbog financijske situacije kaznu smanjila na 500 kuna. No, nakon što su i drugi put odbili cijepiti dijete posjetili su ih djelatnici Centra za socijalnu skrb, te su dobili rješenje Zavoda za javno zdravstvo da plate kaznu od 2.000 kuna. "U međuvremenu smo dobili prijetnju Centra za socijalnu skrb da će nam ako ne cijepimo dijete oduzeti roditeljsku skrb nad njim, a najšokantnije je što je Centar podnio zahtjev za kaznenim progonom mene i supruga, i to zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava…. To je uistinu presedan u Hrvatskoj jer je Zakonom o zaštiti pacijenta predviđen tek prekršajni progon i kazna od 2.000 kuna", priča ogorčena Kristina.

"To je represija, a s javnozdravstvenog aspekta ne smije biti represije nad stanovništvom. Moramo pronaći razloge zbog kojih roditelji odbijaju cijepiti dijete i educirati ih kako bi shvatili koje su prednosti i mane", kaže dr. Nikola Kraljik, zamjenik ravnatelja ZZJZ-a Osječko-baranjske županije. (N. Z. EBERHARD/NL)


Podijeli: Facebook Twiter