U zaštitu maslinovog ulja zajedno sa Slovencima

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Klaster istarskih maslinara, na skupštini održanoj u Pazinu, nakon višemjesečnih je priprema donio i formalnu odluku da će se preobraziti u proizvođačku organizaciju, prvu u Istri, te u tu svrhu preregistrirati u d.o.o. (dosad je bio registriran kao gospodarsko interesno udruženje). Nadzorni odbor i uprava klastera ovlašteni su da pripreme novi statut i sve ostale dokumente potrebne za registraciju, najprije d.o.o.-a pri trgovačkom sudu, a zatim i proizvođačke organizacije pri Ministarstvu poljoprivrede, a ti će se dokumenti verificirati na novoj skupštini već za petnaestak dana.

Na skupštini je povrh dosadašnjih 37 članova primljeno još 11 novih. Razjašnjena je i dvojba o statusu udruga koje su dosad bile učlanjene u klaster: one mogu ostati i članovi proizvođačke organizacije, zastupajući interese svog područja, ali kako udruge ne mogu biti proizvodni članovi, svaki njihov član mora se pojedinačno učlaniti u proizvođačku organizaciju želi li preko nje obavljati prodaju svog maslinovog ulja i ostvarivati povlastice koje mogu uslijediti iz članstva.

Lakše do EU potpora

Kakva je korist od preustroja klastera u proizvođačku organizaciju članovima je pojasnio Milan Oplanić iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. Prva korist je što se dosadašnja "mršava" aktivnost klastera može vrlo intenzivirati zapošljavanjem profesionalaca, koji bi se financirali iz državnih odnosno europskih potpora u sklopu Programa ruralnog razvoja. Te su potpore petogodišnje i iznose 10 posto od ostvarenog godišnjeg prometa, odnosno prodaje članova proizvođačke organizacije, a maksimalno mogu iznositi 750.000 kuna godišnje, ukoliko su svi članovi klastera zajedno ostvarili godišnji promet od 7,5 milijuna kuna.

Iz te se potpore mogu pokrivati plaće i ostali troškovi zaposlenih, svi režijski i tehnički troškovi ureda, troškovi pripreme proizvoda za prodaju i cjelokupnog marketinga, troškovi certificiranja proizvoda, i razne druge aktivnosti. No, najveću dobrobit proizvođačka bi organizacija trebala svojim članovima donijeti kroz zajedničku prodaju njihovih proizvoda, odnosno viška (kojeg proizvođač ne uspije sam prodati) maslinovog ulja; a kako uskoro dolazi u rod tisuću hektara novozasađenih maslina, ti će viškovi u skoroj budućnosti biti zamjetni.

- Smisao ove proizvođačke organizacije je da ubuduće sami kreirate razvojne strategije u maslinarstvu Istre bez da ovisite o Odjelu za poljoprivredu, poručio je maslinarima županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović.

Konzultant Ugo Toich i Blanka Sinčić Pulić iz Odjela za poljoprivredu upoznali su maslinare s tijekom procedure zaštite istarskog ekstradjevičanskog ulja europskom oznakom izvornosti. Taj je proces bio zaustavljen prigovorom Slovenije sredinom prošle godine, pa su tada počeli pregovori s proizvođačima maslinovog ulja iz slovenskog dijela Istre. Pregovori su pri kraju, a njihov rezultat je izmijenjena, odnosno nova zajednička specifikacija za zaštitu izvornosti maslinovog ulja iz cijele Istre, uključujući njen hrvatski i slovenski dio, ali i Liburniju.

Toich je izložio koje su sve novosti u novoj u odnosu na raniju specifikaciju, kojom je istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje bilo zaštićeno prijelaznom oznakom izvornosti na nacionalnoj razini. Područje proizvodnje prošireno je na slovenske općine Kopar, Piran, Izola i Ankaran, a ranijem popisu sorti iz hrvatskog dijela Istre dodane su još sorte buga (črna), drobnica, mata, plominka, štorta i maurino, dok su za istarsku bjelicu još dodani sinonimi istarska belica i bianchera.

ISTRA za obje strane

Naziv, odnosno brend budućeg sveistarskog maslinovog ulja s oznakom izvornosti glasit će jednostavno ISTRA, a na pakovinama maslinovog ulja bilo kojeg proizvođača uključenog u sustav, taj naziv ISTRA ne mora biti kao prije najveći na etiketi, ali se mora jasno razlikovati od svih drugih natpisa.

Kreiran je i novi logotip koji se sastoji od stiliziranih zelenih i crnih ovalnih prstenova iz kojih istječe svjetlozelena kapljica, te od natpisa ISTRA i ZOI (zaštićena oznaka izvornosti), a taj će se logotip otiskivati na markice kojima će se označavati čep ili grlić boce. U povijesni dio specifikacije dodan je dio teksta koji se odnosi na slovensku Istru. Brisano je vremensko ograničenje proizvodnje (ranije je bio naveden 15. prosinac), a zanimljiva i vrlo praktična novost je odredba da hrvatski maslinari mogu svoje masline prerađivati u uljarama u slovenskom dijelu Istre, i obrnuto, slovenski maslinari mogu ih dovoziti na preradu u uljare u hrvatskom dijelu Istre.

Nakon što su se oko zajedničke specifikacije usuglasili proizvođači maslinovog ulja iz hrvatske i slovenske Istre, ovih dana slijedi njihovo službeno prihvaćanje u hrvatskom i slovenskom ministarstvu poljoprivrede, te zajedničko podnošenje zahtjeva Europskoj komisiji za zaštitu ekstradjevičanskog maslinovog ulja Istra europskom oznakom izvornosti. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter