U Zarečkom krovu na Pazinčici trebalo bi izbjegavati kupanje

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Prema ispitivanju vode Pazinčice obavljenom 26. lipnja 2015., voda za kupanje na Zarečkom krovu nije zadovoljavajuća zbog povećanog broja enterokoka. Programu mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti na području Grada Pazina u 2015. godini, dodano je ispitivanja vode za kupanje na lokaciji Zarečki krov – Pazinski potok. Ispitivanje vode provodi se uzimanjem uzoraka svakih 15 dana, a za ispitivanje zadužen je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Ne može se zabraniti kupanje

Ispitivani pokazatelji uzoraka ocjenjuju se prema Uredbi o kakvoći voda za kupanje, a uzorci od 26. lipnja pokazuju kako bi na Zarečkom krovu trebalo izbjegavati kupanje.

- Budući da Zarečki krov nije registrirana plaža ondje se nikomu ne može zabraniti kupanje. Građani se mogu kupati na vlastitu odgovornost, ali konzumiranje takve vode može biti opasno po zdravlje. Grad u ovom slučaju čini što može, a to je da provodi uzorkovanje vode svakih 15 dana i o nalazima redovito izvješćuje javnost. Posljednje uzorkovanje pokazalo je veću koncentraciju enterokoka, a to znači da se radi o fekalnom zagađenju vodotoka. To se događa kada se uzorci vode uzimaju nakon obilnih padalina, kao što je bilo prilikom posljednjeg uzorkovanja. Pazinčica ili Pazinski potok je bujični vodotok koji prikuplja vodu s obronaka šireg slivnog područja, koje se proteže i područjima drugih jedinica lokalne samouprave, a na koncu sva se ta voda slijeva u Pazinsku jamu. Stoga je Grad Pazin Hrvatskim vodama i Inspektoratu uputio zahtjev da pokušaju utvrditi izvore zagađenja, kaže gradonačelnik Renato Krulčić.

Spriječiti zagađenje i zaštititi izvore vode

Grad Pazin kroz Istarski vodozaštitni sustav već radi na sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda malih naselja, ponajprije zbog zaštite izvorišta pitkih voda, ali i ostalih voda na području središnje Istrem, kako bi se izbjegli slučajevi zagađenja, kao što je ovaj na Zarečkom krovu.

- U tomu je Zarečje, najbliže veće naselje Zarečkom krovu, jedan od prioriteta koji će Grad Pazin s IVS-om prijaviti na program ruralnog razvoja. Očekujemo da će do konca godine biti dovršena sva potrebna dokumentacija i da će do tada biti raspisan natječaj za izgradnju sustava odvodnje u Zarečju. Usporedo će se zajedničkim akcijama s drugim jedinicama lokalne samouprave zaštita voda Pazinčice nastojati podići na zadovoljavajuću razinu, kaže Krulčić.

U Pazinu se među nekima, pogotovo onima koji se bave ekologijom, pojavila bojazan od većeg zagađenja Pazinčice. Na pitanje jeli takva bojazan pretjerana Krulčić odgovara niječno.

- Ne bi rekao da je pretjerana, nego to pokazuje da se svijest građana iz dana u dan povećava. To je dobro jer ćemo tako zajedničkim snagama svijest građana i dalje produbljivati i zajednički paziti što se događa u okolišu. Preko društvenih mreža sam saznao da se iz prostora nekadašnje Pazinke, a u nekima od njih je skladište opasnog otpada Ecooperatve, otpadne vode cijede u Pazinčicu. I prije toga pazinsko Komunalno poduzeće "Usluga" istraživalo je i trasiralo ispuste na području nekadašnje Pazinke, kaže Krulčić.

Ta istraživanja do sada nisu uspjela još ništa dokazati, ali pazinski komunalci s Hrvatskim vodama i dalje motre na to područje kako bi na vrijeme pronašli eventualni neevidentirani ispust koji vodi u bijucu Šaltarija ili u Pazinčicu.

Zarečki krov kupalište bez kupača

Pazinski krov je ovih dana bio prazan, bez kupača, ali u blizini se zabavljala skupina mladih, nesklonih istupu u javnosti. Međutim, najhrabriji među njima Marko Gregorović iz Pazina kaže kako je čuo za zagađenje, ali ne boji se. Danas se, kaže, ne namjerava kupati u Zarečkom krovu, ali će to sigurno učinit kad sunce ječe pripeče. Bez obzira na to smatra kako bi bilo dobro da se uzroci sve češćih zagađenja što prije otkriju i otklone.

Osim vodotokom koji započinje na izvorištima nedaleko Boruta i brojnim rukavcima koji prema Pazinčici teku mnogim flišnim udolinama i bujicama od Cerovlja, Gospodi, Pazinskih Novaka i Ivola, te mnogih drugih naselja, voda u Zarečki krov utječe i kroz izvor pod njegovom stijenom. Odakle se pak napaja ovaj izvor teško je reći. Budući da se radi o velikom flišnom slivnom području kojim, osim bujicama, vode teku i između slojeva izvor zagađenja neće biti lako otkriti.

Treba dodati da je Zarečki krov omiljeno kupalište pokoljenja Pazinaca, a rijetki su oni koji se nikada u njemu nisu okupali. Kupali su se u Zerečkom Pazinci, Zarečeni i Lindarci, još kada su se njivama uzduž cijelog toka Pazinčice rasipale gomile stajskog gnoja, kada nije bilo septičkih jama, ali ne pamti se je da do lani, do uzorkovanje vode za školu plivanja, ovo omiljeno kupalište bilo zagađeno. Zacijelo nije bilo ni čisto, ali zagađenje nitko nije mjerio, pa su se vi bezbrižno kupali. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter