U zakup preko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Ližnjan odnedavno ima konacan prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države koje se nalazi na podrucju opcine. Taj dokument ciji je izradivac zagrebacki Agronomski fakultet u rujnu ce se naci na sjednici opcinskog vijeca i ukoliko ga ono usvoji, poljoprivrednici dobivaju mogucnost zakupazemljišta na 20 godina ili koncesije na 50 godina. Programom se predvida da se maslinici i vinogradi daju u koncesiju, a oranice i pašnjaci u zakup te da se prodaja zemljišta ogranici na najviše pet hektara po gospodarstvu.

Od ukupno 802 hektara poljoprivrednih površina, prodaji je namijenjeno 290 hektara i to na nacin da oko 30 posto od cijene utrži Opcina, a ostatak država. Nešto više od 300 hektara dat ce se u zakup, a za oko 150 hektara rezervirana je stavka "ostalo" što znaci da se površine nalaze blizu odnosno granice s urbaniziranim ili gospodarsko-poslovnim zonama. Ostatak zemljišta, oko 30 hektara, vratit ce se vlasnicima koji su bez njega ostali tijekom konfiskacije.

Prvenstvo pri kupnji ili zakupu temeljem javnog natjecaja imat ce vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojima je poljoprivreda primarna djelatnost, zatim pravne osobe registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te vlasnici OPG-a kojima je poljoprivreda sekundarna djelatnost.


Podijeli: Facebook Twiter