U zajedničkom lovu odstrijeljeno 19 divljih svinja

Najuspješniji strijelci
Najuspješniji strijelci

Poljoprivrednici istarskog sjevera kojima divlje svinje uništavaju usjeve mogu barem malo odahnuti. Na subotnjem lovu na kojem je Lovačko društvo Mirna iz Buzeta, uključujući i gostujuće lovce, okupilo oko 130 lovaca, ustrijeljeno je 19 divljih svinja. Time je smanjen broj ovih štetočina u buzetskom lovištu. One zadnjih godina pričinjavaju sve veće štete, a ovim je lovom ujedno i ispunjena kvota odstrela.

- Ove godine kvota za odstrel divljih svinja iznosila je 60 plus dodatnih 30 komada, i to je zajedno s ovim lovom u cijelosti ispunjeno, izjavio je predsjednik LD-a Branko Golojka, zadovoljan rezultatima hajke kojom su zaokružili završetak lovne sezone na divlju svinju. Pozivu na zajednički lov, uz one s Buzeštine, odazvali su se lovci Roča, Oprtlja, Čabra, Paga i Italije… Rekordni je to broj lovaca u jednom lovu, a i ovakav ulov nije dosad bio zabilježen.

U subotnjem lovu sudjelovao je i predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj.

- Bila je to dobra prilika da se obilježi završetak lovne sezone na krupnu divljač, za druženje lovaca, ali i da se smanji broj ove divljači, koje ima u velikom broju i koja radi štete, izjavio je Prekalj. Pokazalo se, dodao je, da se samo na organiziran način, velikim brojem lovaca, može uspješno smanjiti broj divljih svinja, jer manji broj lovaca ne može zaokružiti tako veliki teren.

Čak je i dugogodišnjim lovcima ovakav rekordan ulov predstavljao rijedak prizor.

- Nikada u svom 44-godišnjem lovačkom stažu nisam vidio tako nešto, rekao nam je Đino Rabak iz Velog Vrha kod Pule.

Počasnim pozdravom divljači, lovci su zahvalili prirodi, božici Dijani, zaštitnici lova, svetom Hubertu, kao i svim strijelcima na izdašnoj lovini. Među lovcima izdvajale su se i dvije lovkinje: Jasenka Ribarić iz Vranja, članica lupoglavskog LD-a Srnjak, i Tina Boškin iz Livada, članica LD-a Oprtlja. One pak nisu imale sreće, jer nisu odstrijelile niti jedan primjerak. Jasenka je dvije godine članica LD-a.

- Tata i djed su mi bili lovci, volim prirodu i životinje, rekla nam je Jasenka, dok je njena kolegica po oružju već sedam godina strastvena lovkinja, a u lov je krenula stopama svoga oca i brata, koji su također dugogodišnji lovci.

- Uz druženje, presudna je ljubav prema životinjama, jer o njima treba i skrbiti, postavljati i redovno puniti hranilice, zasijavati površine za prihranu divljači, rekla nam je Tina. (piše G. ČALIĆ ŠVERKO; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter