U Zajednici Talijana održan LiDraNo

Četvrtaši iz OŠ Savičenta
Četvrtaši iz OŠ Savičenta

Gradsko natjecanje LiDraNo za školsku godinu 2012./2013. održano je jučer u organizaciji Osnovne škole Tone Peruška u pulskoj Zajednici Talijana.

Po broju prijavljenih sudionika, odnosno radova u kategoriji literarnih, novinarskih i dramskih radova, može se reći da je LiDraNo postao siroče o kome više nitko ne skrbi te da unatoč trudu organizatora i pojedinih učiteljica koje su izvrsno pripremile svoje učenike, nema niti traga onoj manifestaciji koja je prije nekoliko godina trajala po cijele dane u popunjenom Istarskom narodnom kazalištu.

Znatno je manje sudionika u svim kategorijama bilo i u odnosu na lanjsku godinu, no oni koji su se predstavili - i učenici i njihovi mentori - zaslužuju pohvalu što su se, unatoč teškim vremenima, krizi i svemu ostalome, uspjeli pripremiti za ovo nekada vrlo prestižno natjecanje.

U kategoriji novinarskih radova stigla su četiri uratka, i to sva četiri učenika iz Osnovne škole Kaštanjer pod mentorstvom prof. Petra Simića. Za županijski LiDraNo, koji će također organizirati OŠ Tone Peruška, idu dalje uraci petašice Lise Karan, sedmaša Mateja Butkovića i osmašice Leonarde Karanović.

Vrlo je malo bilo literarnih radova. U kategoriji osnovnih škola pristiglo ih je ukupno 11, a za županijsko natjecanje proslijeđeno ih je sedam. Uspješni su u tome bili Katja Radolović i Matija Milošev, šestaši iz OŠ Monte Zaro, prvašica iz OŠ Centar Mateja Kegelj, osmaš iz Krnice Patrik Bolković, Ana Krga, petašica iz Kaštanjera, te još dvije učenice iz OŠ Kaštanjer, Lucija Rukavina (6. razred) i Leonarda Skoko (8. razred).

Od srednjoškolskih literarnih uradaka, od pristiglih sedam, pet ih je odabrano za daljnje natjecanje. Tri su uradaka iz Gimnazije, a potpisuju ih maturanti Eni Kovač i Anton Perkov te Irma Čulić iz trećeg razreda, a dalje idu i Ana Išić, učenica drugog razreda Ekonomske škole, i Sindi Oroz iz trećeg razreda iste škole.

Od dramskih/scenskih nastupa dalje idu što se tiče pojedinačnih nastupa Nika Bosusco, učenica trećeg razreda OŠ Centar Pula (mentorica učiteljica Diana Božić), Dorian Kuzmić, učenik petog razreda OŠ Centar uz mentoricu učiteljicu Jadranku Levak i Marina Jurić, sedmašica iz OŠ Šijana pod mentorstvom profesorice Branke Cvek.

Što se tiče skupnih nastupa, dalje idu i učenice sedmog razreda OŠ Šijana, također pod mentorstvom prof. Branke Cvek, skupni nastup učenika trećeg razreda Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" pod mentorstvom prof. Sandre Franjul i grupni nastup učenika četvrtog razreda OŠ Savičenta pod mentorstvom učiteljice Gordane Butković.

Povjerenstvo za dramske nastupe u sastavu kazališni pedagog Aleksandar Bančić te glumci Luka Juričić i Franjo Tončinić detaljno je objasnio specifičnosti svakog nastupa, ukazujući na to što pojedini sudionici trebaju popraviti. (Napisala i snimila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter