U Zagrebu uhićen fra Šime Nimac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fra Šime Nimac uhićen je danas u Zagrebu, kako nam je potvrđeno večeras u Ministarstvu unutarnjih poslova. Kriminalističko istraživanje nastavlja se u suradnji s USKOK-om.

U MUP-a su večeras potvrdili da će Nimac biti prevezen u Split, gdje bi ga istražitelji trebali ispitati o nestanku 9,8 milijuna kuna.
Crkva je u utorak potvrdila da je Nimac bez pisane suglasnosti za 9,8 milijuna kuna prodao gotovo 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta i podigao novac s računa župe, da su podnijeli tužbu kako bi osporili kupoprodaju.

Policija je naime u ponedjeljak počela provjeravati informacije da je fra Šime Nimac, donedavni župnik župe Basta – Baška Voda, prodao crkveno zemljište između Baške Vode i Baškog polja i pobjegao s novcem.

U medijima je objavljeno da je donedavni župnik župe Basta – Baška Voda novac dobiven prodajom crkvenog zemljišta u tri puta podigao sa župnog računa.

Riječ je o parceli koja nije u građevinskoj nego u zelenoj zoni, a po pisanju medija, prodao ju je tvrtki »Sunčani Bast«.

Mediji su pisali da je 34-godišnji fra Šime Nimac prije toga predao zahtjev za istupanje iz reda, da je volio skupe stvari te da je pobjegao s jednom djevojkom, inače bankaricom.

Fra Šime Nimac bio je među lokalnim stanovnicima omiljen, iako je vozio luksuzne automobile te volio ploviti jahtom.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić izjavio je početkom tjedna za medije da Crkva nije oštećena jer ugovor o prodaji, ako postoji, nije pravno valjan. Dodao je da župnik nema ovlasti za upravljanje poslovima koji premašuju 25 tisuća kuna bez dozvole pretpostavljenih.

"Nikakvo knjiženje nije moguće pa možemo zaključiti da je prevaren samo kupac. Slučaj je za civilnu istragu", zaključio je don Ćubelić. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter