U Zagrebu se mora dogovoriti prepuštanje zemljišta za groblje

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Kada je gradsko groblje u Puli prošireno 2013. godine odmah je bilo jasno da je to tek prvo, interventno "gašenje požara" kada su potrebe Puljana u pitanju. Stoga  je već tada najavljeno da će potrebe iziskivati daljnje širenje. Stoga je uprava Monte Gira nastavila raditi na dokumentaciji da bi to mogla i sprovesti u djelo. Sredinom prošle godine područje je očišćeno i raskrčeno od gustog raslinja. Ista je procedura zahvatila i dio štinjanskog groblja kojim također upravlja Monte Giro. Nedavno su za taj projekt proširenja oba groblja izdane i lokacijske dozvole, no kako saznajemo od direktora Monte Gira Darka Buršića, ne ide sve baš lako.

Put zakomplicirao projekt

- Nakon što nam je Grad prepustio čestice i nakon što nam je prepustio da u ime Grada Pule odrađujemo natječaje za izvođača radova, mislili smo da nema daljnjih prepreka. Svu smo dokumentaciju proslijedili projektantskoj kući radi daljnje izrade glavnih projekata i ishodovanja građevinskih dozvola. I tada se zakompliciralo. Prije svega, radi se o četiri-pet parcela koje moramo objediniti u jednu da bi dobili građevinsku dozvolu. Riječ je o nešto manje od 6 tisuća kvadrata. No, to je manji problem! Tu se, naime, pojavio i nešto zahtjevniji problem, jer se kroz te parcele proteže put. Iako su ove čestice u vlasništvu grada Pule, po zakonu, putovi su u vlasništvu države. Sve do stabiliziranja ove Vlade to nećemo uspjeti riješiti. No, kada kompletiramo dokumente naša pravna služba ići će s prijedlogom u Zagreb da nam to država prepusti, a po zakonu, dužni su nam omogućiti proširenje groblja, ustvrdio je direktor Buršić.

Također, ističe da je i za širenje štinjanskog groblja potrebno s državom ispregovarati prepuštanje čestica, jer je tamo pak zemljište, a riječ je o nešto više od dvije tisuće kvadrata, u državnom vlasništvu. No, direktor Buršić niti tu ne vidi problem, jer se tu, kaže, ne radi o komercijalnoj uporabi zemlje već je, ponavlja, država po zakonu dužna omogućiti proširenje groblja, ali je pitanje hoće li im država darovati, dati ili prodati zemlju. Ističe da se to mora pravno riješiti, a kako, bit će predmetom pregovora.

Planirana investicija 18 milijuna kuna

Dodaje da su za 2015. odnosno 2016. godinu u proračunu izdvojili 15 milijuna kuna za proširenje pulskog groblja te još tri milijuna za proširenje štinjanskog.

- Kada budemo riješili sve imovinsko-pravne probleme možemo započeti s onim za što smo ovlaštenje dobili od Grada Pule, a to je provođenje natječaja i odabir izvođača radova. O tome će odlučivati posebno povjerenstvo, a naravno da će biti odabrana najpovoljnija ponuda i sklopljeni ugovori za izvođenje radova. Vjerujem da bi sve to mogli odraditi u ovoj godini, kao i započeti s glavninom radova, pa bi najkasnije u svibnju 2017. godine grobna mjesta mogla biti izgrađena i predana prvim korisnicima na raspolaganje. Moram ipak istaknuti da, bude li se odužio ovaj prvi, uvjetno rečeno papirnati dio, ubrzat ćemo same radove da bi se držali tog postavljenog roka. Također, radovi u Puli bit će nešto zahtjevniji zbog konfiguracije, odnosno denivelacije terena, ali u suštini, za izvođenje ne bi trebalo biti potrebno više od 300 dana, ustvrdio je direktor Buršić.

Tek za kraj ističe da će u Puli biti i zemljane grobnice i niše, slično kao i u Štinjanu. I dok će se u Puli dobiti 800-tinjak parcela, jer će dio puta ostati kao infrastruktura groblja, u Štinjanu će raspolagati s novih stotinjak parcela. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter