U Zagrebu predstavljena knjiga dr. Roberta Matijašića


Knjiga arheologa i rektora Sveučilišta u Puli dr. Roberta Matijašića "Povijest hrvatskih zemalja u kasnoj antici od Dioklecijana do Justinijana" zamišljena je kao udžbenik i priručnik, ali je i izuzetno historiografsko djelo i prvo koje donosi pregled kasne antike, rečeno je na sinoćnjem predstavljanju knjige održanom na zagrebačkome Filozofskom fakultetu.

"Djelo iz Matijašićeva pera dolazi u pravi i krajnji čas, jer posljednju knjigu o tome razdoblju napisao je Natko Nodilo prije stotinu godina", rekao je recenzent Hrvoje Gračanin istaknuvši da je knjiga pionirsko djelo i krupan iskorak u hrvatskoj historiografiji.

Hrvoje Gračanin ukazao je na to da autor donosi opći povijesni pregled, ali je usredotočen i na opis i analizu prilika u to doba na hrvatskim povijesnim prostorima, te se, primjerice, osvrće i na pojavu kršćanstva kao organizirane forme.

Nakladnik knjige je zagrebački izdavač "Leykam international", a objavljena je u nizu "Hrvatska povijest" u kojemu je Matijašić već objavio knjigu "Povijest hrvatskih zemalja u antici do cara Dioklecijana - 1. svezak".

Urednik toga niza Neven Budak zahvalio je autoru što je napisao knjigu koja je očekivane razine i kao autorsko djelo i kao jedna od knjiga u spomenutome nizu. Istaknuo je da je autor dao bitan i vrijedan doprinos hrvatskoj historiografiji te da je autor ispunio i zadaću da, uz povijesni sadržaj da i širi kulturni, vjerski te gospodarski kontekst.

Autor je pak zahvalio recenzentima Hrvoju Gračaninu i Nenadu Cambiju što su, kako je rekao, "popravili detalje" i svoj posao obavili u rekordnom roku na traženje izdavača. Dodao je da se pripreme za pisanje knjige trajale dugo i počele su odmah po objavljivanju prve knjige, ali da je knjigu pisao razmjerno kratko.

Predstavljanje knjige priređeno je u sklopu IV. kongresa hrvatskih povjesničara koji je posvećen temi slobode i održava se u Zagrebu do 5. listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter