U Zagrebu predstavljena grafička mapa "Preko mora"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako u sliku pretočiti ono što je već briljantno izrečeno u stihovima? - s tim se izazovom uhvatilo ukoštac petero umjetnika istarsko-riječkog kruga - Đanino Božić, Maja S. Franković, Melinda Kostelac, Zdravko Milić i Jasna Šikanja - autora grafičkih listova u mapi "Preko mora" koja je inspirirana djelom Eugena Kumičića.

Ambiciozno izdanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Udruge Jenio Sisolski iz Brseča predstavljeno je u NSK-u, gdje su o grafikama govorili Maja S. Franković, Tonko Maroević, Branko Franceschi i urednica mape Mikica Maštrović.

Svatko iz svoje poetske pozicije, ovih pet umjetnika stvorili su po dva grafička lista nadahnuta Kumičićevim zanesenim opisom kvarnerskog zaljeva: od arhetipskih slika Mediterana do reduciranog pogleda na pejzaž i spojeva figurativnog i apstraktnog.

Tonko Maroević rekao je da je riječki grafički krug kojemu pripada ovih petero umjetnika prepoznat po svojoj čistoći, težnji prema minimalizmu i reduktivnosti, a u nekim od ovih radova prepoznaje i "bolno romantičarsku perspektivu". Primijetio je i kako svih pet autora tematiziraju po jedan specifičan pojam iz Kumičićeva djela - Melinda Kostelac se tako bavi lađicom, a Jasna Šikanja tjesnacem.

Bolno romantičarsku perspektivu u radovima Maje S. Franković posebno intenzivno osjeća i Branko Franceshi, koji je nadahnuto govorio o tome kako je ljetos, za boravka u Istri, spoznao duboku ljepotu tog dijela Jadrana, tako lijepo opisanu u Kumičićevu djelu.

- Ove grafike povezuju bogatu tradiciju modernizma s geometrijskom apstrakcijom, a zavidno je i njezino bogatstvo izraza; grafički su listovi tiskanu u tehnikama litografije na kamenu, sitotiska, linoreza, slijepoga tiska i dubokoga tiska u bojama, rekao je Franceschi, uvjeren da se "od ovoga nije moglo više".

Predstavljanje mape u NSK-u s razlogom je "tempirano" za Mjesec hrvatske knjige.

- Grafičke mape u modernom svijetu imaju sve jaču konkurenciju, izazove i prepreke, i nažalost, sve ih je manje - rekla je Maštrović. (M. HRGOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter