U Zagrebu place vece, a povrce upola jeftinije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u Vecernjem listu pocetkom tjedna objavljena tablica s usporednim cijenama voca, povrca, mlijecnih proizvoda i jaja za deset hrvatskih tržnica, odlucili smo ih usporediti s cijenama na pulskoj tržnici, kojih u njihovoj tablici nema.

Po toj "inspekciji", provedenoj na zagrebackoj, varaždinskoj, splitskoj, rijeckoj, osjeckoj, vukovarskoj, karlovackoj... tržnici ispada da je daleko najjeftinija zagrebacka, a najskuplja ona u Vukovaru.

S obzirom na to da, po izracunu sindikalnih košarica, upravo ovaj grad po skupoci vec godinama stoji uz bok Puli, zanimalo nas je što ce pokazati naša usporedba.

Jeftiniji nego marketi


Pokazala je da je zagrebacka tržnica i prema pulskoj neumoljivo jeftinija, posebice kad je voce u pitanju. Zagreb je centar, a do Pule valja doci, rekli su nam u cetvrtak prodavaci.

No, opravdavaju li put i cijena benzina doista cinjenicu da su šljive u Zagrebu cetiri, u Rijeci šest, a u Puli do deset kuna? Više nego dvaput skuplje su u Puli i kruške, stolno grožde, mandarine, a dvije do cetiri kune više stoje i banane.

Po pitanju domaceg povrca cijene su raznolike. Mladu blitvu, primjerice, pulski prodavaci prodaju po popularnih deset kuna, dobru cijenu drže i mahune koje koštaju 16, no ostali su artikli za kunu, dvije skuplji. Dvaput je skuplja primjerice rog paprika, koja u Puli košta osam, a u Zagrebu tek cetiri kune po kilogramu.

Zašto je tako, upitali smo i prodavacice. Žaleci se na prodaju, rekle su nam da su njihove paprike za cak dvije kune jeftinije nego u nekim pulskim marketima.

- Ispod ove cijene sigurno ne možemo ici jer je zakup na pulskoj tržnici papren i gotovo je nemoguce biti u plusu, rekle su nam gotovo unisono.

Suša nece dici cijene

Ipak, bilo je i štandova gdje su se paprike prodavale po pet kuna, no i ondje je prodaja, kako smo culi, išla vrlo slabo. I tu je možda još jedan od parametara koji ove tablice nisu istraživale. Uvjeti prodaje na ovim tržnicama nisu isti, nije ista ni konkurencija, a ni potrošaci.

Ne zaboravimo, pulski se trgovci cijelog ljeta cijenama prilagodavaju i turistima, koji imaju nešto dublje džepove od, primjerice, Slavonaca ili Licana. Da apsurd bude najveci, najjeftinija je hrana upravo ondje gdje je i prosjecna mjesecna placa najveca - u Zagrebu.

Na upit prodavacima hoce li zbog suše cijene dolaskom hladnih dana još rasti, vecina nam je odgovorila da nece.

- Ne može se prodati ni ovako, a kamoli po vecoj cijeni, dodala je prodavacica Zora uz rijeci da je cijeli dan prodala tek kilogram domaceg kivija po 12 kuna i šaku povrca, a zakup od 150 kuna mora platiti.

Utješimo se ipak za kraj - svježi kravlji sir i vrhnje placamo po jednakoj cijeni kao žitelji metropole. (Borka PETROVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter