U Zagrebu otvoren Interliber

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila, u sklopu kojega će više od 240 nakladnika u narednih šest dana predstaviti svoja nova izdanja i ponuditi popuste i do 70 posto, otvoren je danas na Zagrebačkom velesajmu.

Ovogodišnji Interliber dokazuje da je, unatoč problemima u svim aspektima knjižnog lanca, knjiga još uvijek među nama zahvaljujući svima koji na njoj rade, a među kojima su izdavači na najvećem udaru, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, otvarajući Interliber.

Zlatar je svjesna da među izdavačima postoji strah da će uvođenje PDV-a na knjigu od iduće godine dodatno opteretiti to područje, no najavila je da se pripremaju različiti mehanizmi zaštite izdavača i svih sudionika u tom lancu. U europskoj praksi ne postoji nulta stopa na knjigu, a u Hrvatskoj će biti uvedena najniža moguća stopa od pet posto, dodala je.

Zlatar smatra da se položaj knjige može poboljšati, među ostalim, otvaranjem prema novih tehnologijama kao načinu da mladi uđu u svijet knjige, boljom potporom lokalnih vlasti knjižarama, naknadama autorima za posudbe knjiga u knjižnicama.

Ulaz na Interliber, koji posjeti i do sto tisuća ljudi, besplatan je, a uz potpisivanja knjiga, susrete s piscima, okrugle stolove i promocije, organizirani su bogat popratni program, radionice, predavanja, nagradne igre.

Ovogodišnja zemlja-gost sajma je Francuska, koja će se predstaviti edukativnim materijalima, okruglim stolovima, izložbom stripa.

Istovremeno se na Zagrebačkom velesajmu održava sajam INFO, Sajam glazbe, ZimSki Show te Educa.hr, na kojima ukupno izlaže 462 izlagača iz 20 zemalja, na skoro 20 tisuća četvornih metara.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter