U Zagrebu danas rasprava o Plominu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savjetodavno strucno povjerenstvo za izgradnju zamjenskog bloka TE Plomin raspravljat ce danas o ocitovanju HEP-a na primjedbe s javne rasprave o studiji utjecaja na okoliš, doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Interese Istarske županije, Grada Labina, Opcine Kršan i istarskih gradana danas bi trebali zastupati procelnik županijskog Odjela za održivi razvoj Josip Zidaric, labinski gradonacelnik Tulio Demetlika i kršanski nacelnik Valdi Runko. Povjerenstvo ce nakon rasprave Ministarstvu uputiti svoje mišljenje na temelju kojeg ce ono donijeti rješenje o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti projekta za okoliš.

Tijekom javne rasprave koja je trajala do 18. listopada 2011. godine pristiglo je tridesetak primjedbi, prijedloga i mišljenja. Oni su proslijedeni Ministarstvu, koje je dva dana kasnije zatražilo ocitovanje od nositelja zahvata, Hrvatske elektroprivrede. Odgovor je 13. ožujka elektronickom poštom dostavljen clanovima Povjerenstva. Unatoc tome, od clanova Povjerenstva ne može se izvuci ni rijec o HEP-ovom ocitovanju, kao da ovdje nije rijec o javnom interesu.

Tijekom javne rasprave javnost je reagirala negativno i s nepovjerenjem, osobito u Labinu, gdje  se glasno tražilo održavanje referenduma o novom bloku. HEP najavljuje ugljen kao energent te blok kapaciteta 500 megavata, što znaci da ne uvažava županijski prostorni plan, koji predvida plin kao energent i maksimalnu snagu od 350 megavata.

Najava potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Cacica o raspisivanju natjecaja za izgradnju do ljeta izazvala je nedoumice oko toga hoce li mišljenja gradana biti uopce uvažena ili ce Županija morati uskladiti svoj prostorni plan s namjerama HEP-a. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter