U Zadru otvoren medžlis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko efendija Omerbašic u Zadru je svecano otvorio medžlis Islamske zajednice, u kojem ce oko 1.500 vjernika islamske vjeroispovijesti sa zadarskoga podrucja održavati vjerske obrede.

U nazocnosti velikoga broja vjernika, imama iz cijele Hrvatske, predstavnika lokalnih vlasti i Katolicke crkve, okupljenima se obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašic istaknuvši da je ovo veliki i povijesni dan za zadarske muslimane.

"Na realizaciji ovoga projekta, odnosno izgradnji ovoga objekta intenzivno se radilo više od pet godina. Posebno mi je drago da je islamski vjerski centar u Zadru dovršen u mome mandatu", istaknuo je muftija Ševko Omerbašic.

"Ovo je poseban dan i za nas kršcane, katolike, jer i nas kršcane raduje vaša radost. Ne možemo ne biti velikodušni u toj radosti. Moramo znati da i drugi i drugaciji moraju imati svoje prostore i mjesta molitve. Svugdje, pa i u Hrvatskoj i BiH, potrebno nam je puno više duhovnosti i dijaloga," porucio je fra Josip Sopta, provincijal zadarske franjevacke Provincije Sv. Jeronima, koji je završavajuci svoje obracanje izazvao posebno oduševljenje i pljesak okupljenih porucivši "selam alejkum", što na arapskom jeziku znaci "neka je mir".

"Ovo je veliki dogadaj za naš grad i ja mu se doista veselim," rekao je gradonacelnik Zadra Zvonimir Vrancic. Novi medžlis smješten je u dvoetažnoj zgradi površine 200 metara cetvornih. Prostor je kupljen i opremljen donacijom iz Katara u iznosu od oko 250.000 eura.

U prizemlju zadarskoga medžlisa smješten je mesdžid - molitveni prostor u kojem vjernici svakoga petka obavljaju džumu, a tu je i divanhan - prostorija za druženje. Na katu zgrade smješteni su uredi i stan za prvog zadarskog imama, Camila efendiju Bašica, koji je u Zadar došao iz Velike Kladuše. Otvorenjem medžlisa Zadar je postao 15 grad u Hrvatskoj koji ima takav muslimanski vjerski objekt. (H)


Podijeli: Facebook Twiter