U zadnji cas izbjegnuto zatvaranje 150 kampova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 150 hrvatskih kampova ovog ljeta ipak nece zatvoriti svoja vrata jer im je, prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, rok za kategoriziranje produžen do 30. travnja 2015.

Time je izbjegnut debakl koji je prijetio da usred špice sezone gosti naidu na zatvorena vrata vecine kampova u Hrvatskoj, inace gotovo najuspješnijeg segmenta smještaja koji je u ovim kriznim vremenima hotelske kuce u cijem su sastavu nerijetko vadio iz minusa.

Ministarstvo turizma je ovih dana završilo prikupljanje prijedloga i primjedbi na predložene izmjene i dopune zakona kojim se kampovima, ali i obiteljskom smještaju te ugostiteljima, daje prostora za disanje. Konkretno, kod kampova je produžen rok do kojeg su se morali kategorizirati, a koji je istjecao u srpnju ove godine.

Kampovi su imali dovoljno vremena da to ucine, medutim, kategorizirano je tek 50 kampova, od njih oko 250 koliko ih ima u Hrvatskoj. Razlog tome nije u neažurnosti tvrtki, vec države koja do danas nije uspjela riješiti pitanje turistickog zemljišta, iako je novi Zakon o turistickom zemljištu donesen još prije dvije godine.

Tvrtke i nadalje nisu uspijevale ishoditi rješenje za obavljanje djelatnosti ako se kamp nalazio na turistickom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske upravo zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa na zemljištu i problema oko legalizacije gradevina u kampu.

- Prilikom kategoriziranja trebalo je dokazati potpunu uporabljivost, odnosno imati riješene sve dozvole, od gradevinske do uporabne, medutim to bez riješenog pitanja vlasništva nije bilo moguce. Ovakva situacija koci razvoj kampova koji prakticki ne mogu dokazati da legalno koriste turisticko zemljište.

Ako se ove zakonske promjene prihvate, 150 kampova nastavit ce s radom. Bitna promjena je da je rješavanje pitanja turistickog zemljišta odvojeno od postupka kategorizacije, što ce takoder olakšati poslovanje i rašcišcavanje ove situacije, kazao je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Naime, kampovi ce umjesto koncesije, dok se pitanje turistickog zemljišta konacno ne riješi, a ocito nece tako skoro, kao dokaz o ispunjavanju uvjeta prava korištenja moci predociti potvrdu Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) ili drugi dokument, primjerice elaborat pretvorbe, na temelju kojeg je pretvorba i izvršena.


Podijeli: Facebook Twiter