U Zabi zasad - bez otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško je slijediti kreativni tijek suvremenog kapitalizma jer se s jedne strane svake godine, unatoc krizi, dijele masne dividende dionicarima, a s druge se pak nastavlja trend smanjenja radnih mjesta. Jucer su talijanski mediji objavili vijest da se najveca europska kreditna banka UniCredit sa sjedištem u Rimu i Milanu sprema otpuštati 4.700 radnika u razdoblju od 2011. do 2013. godine. Val otpuštanja odvijat ce se upravo u trenutku kada je libijski državni kapital premašio sedam posto u kapitalu UniCredita.

Celnik banke Alessandro Profumo veli da je to dio procesa reorganizacije banke zapocetog 2007. godine i uvjerava sindikate da ce se smanjenje radnih mjesta izvršiti pretežito sustavom umirovljenja radnika koji su stekli pravo na to. Od 2007. godine do danas UniCredit je rezao cak deset tisuca radnih mjesta, u koje nije ukljuceno dodatnih 4.700 u Italiji.

Naime, poznato je da je UniCredit vecinski vlasnik naše Zagrebacke banke pa valja istaknuti da otpuštanja kod nas nece biti, kao ni drugdje u Europi, jer je najveci problem Italija, odnosno talijansko tržište rada. Danas se UniCreditovo poslovanje ostvaruje tek s 44 posto u Italiji dok se ostatak, dakle veci dio, obavlja u inozemstvu, i to pretežito u Njemackoj, Austriji, Poljskoj i ostalim državama srednje i istocne Europe poput Hrvatske, Bosne, Srbije…

Slijedeci tu logiku, svjetski bankarski sustav i dalje nalazi profitabilnu satisfakciju u zemljama poput naše, koja je gospodarski godinama vec na samrti: ocito tu još ima mesa. Zagrebacka banka, najveca hrvatska štedno-kreditna institucija, u vecinskom je vlasništvu UniCredit Bank Austrije, koja je pak dio grupe UniCredit.

Hrvatska banka predstavlja bitan faktor u ukupnim rezultatima grupe. U prvom polugodištu 2010. Zaba je uknjižila neto dobit od 70 milijuna eura, što je 28 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog tome su povecani troškovi uskladenja i rezerviranja za gubitke, a bez tih stavki dobit bi iznosila 150 milijuna. Grupa UniCredit je istovremeno zaradila 669 milijuna eura, 28 posto manje, zbog gubitaka koji je pretrpjela u Kazahstanu.

Dakle, Zaba i UniCredit bilježe jednake stope pada dobiti. No, u hrvatskoj se banci, ponavljamo, za sada ne najavljuju otpuštanja.

Zanimljivost vezana za UniCredit je ta da se - iako joj je sjedište u Italiji - iz dana u dan povecava udio u njezinom kapitalu cije je porijeklo iz arapskih zemalja. Naime, libijske državne institucije su najveci pojedinacni dionicar UniCredita jer posjeduju više od sedam posto banke, potom slijedi fond Ujedinjenih Arapskih Emirata s 4,99 posto, a nitko od ostalih dionicara ne raspolaže s više od 12 posto banke, koliko otpada na dionicki kapital u vlasništvu Arapa i Libijaca.


Podijeli: Facebook Twiter